maandag, februari 27, 2006

Blue city, White city

Beste lezers,
Ondertussen bevinden wij ons in Udaipur, de meest romantische Indische stad en een geliefkoosde vakantieplaats voor pasgetrouwde Indische koppels. Udaipur is beroemd om zijn fabuleuze paleis in het midden van een meer ongeven door heuvels. De busreis gisteren vanuit Jodhpur liep even fout toen de bus een ietwat steile helling niet op geraakte. Nadat de mannen waren uitgestapt ging het gelukkig wel vooruit. Jodhpur is ons goed bevallen en moest de hitte niet elke dag lijken toe te nemen, waren we er wellicht wat langer blijven hangen. De blauwe kleur van vele gebouwen in de binnenstad, het ontzaglijke fort en het enorme "good-value" eten maken het een aangename stad. Daarnaast loopt het toeristisch seizoen ten einde waardoor we nu al enkele dagen door af te bieden voor enkele euro's in mooie haveli's kunnen slapen. Morgen gaan we door naar het kleine Bundi, onze laatste stap in Rajasthan, alvorens naar Madhya Pradesh door te reizen.

vrijdag, februari 24, 2006

Een met de kameel


beste lezers,

We sturen jullie dit berichtje met een ietwat gehavend zitvlak na een driedaagse "camel safari" in de Thar woestijn, waar we gelukkig weinig van een zandstorm gemerkt hebben. Een woestijn is nu natuurlijk niet direct de plaats waar je van de ene bezienswaardigheid in de andere tuimelt, om een understatement te gebruiken. Toch was de driedaagse speciaal, ondermeer door de stilte, de relatieve afwezigheid van verkopers (hoewel er hier en daar toch een met "local" pepsi en "kingfisher" bleek te zijn), de "traditionele" liederen van de drivers en de sterrenhemel, die zo overweldigend was dat er nauwelijks nog sterrenbeelden in te herkennen waren (en we hadden onze sterrenkaart niet bij verdorie) en de "desert food" dat onze drivers bereidden. Kamelen (eigenlijk afgeplatte dromedarissen) zijn niet erg comfortabel, maar rijden rustig, bieden een mooi uitzicht vanop enige hoogte en maken leuke geluiden, ook zijn het zeer fotogenieke dieren. Gisteravond dan teruggekomen en vandaag verder naar Jodhpur, een drukke handelsstad met een geweldig fort dat we morgen gaan bezoeken. Onderdak gevonden in een mooie haveli voor 4 euro's en een lekkere "lassi makhani" gedronken op de geboorte van June. Groeten.

maandag, februari 20, 2006

Jaisalmer

Hallo,
Na een bijna dodelijke busrit van zo'n 11 uur met hectische overstap in Jodhpur, zijn we in de woestijnstad Jaisalmer gearriveerd. Het stadje ligt middenin de Thar woestijn en wordt gedomineerd door een gigantisch fort, nog steeds bewoond. Naast het fort bestaat de hoofdattractie hier uit het maken van een tocht door de woestijn per dromedaris, een zogenaamde camel safari. Morgen vertrekken we voor drie of vier dagen voor zo'n tocht, slapen onder de sterren, een pijnlijk zitvlak, verzengende hitte... Ondertussen voor het eerst allebei wat maag- en darmproblemen, misschien van al die lekkere lassi's. .

zaterdag, februari 18, 2006

Pushy priests

Hallo lezers,
Vandaag een halve rustdag in Pushkar. Veel internetzaken hier dus nog een kort berichtje. Daarstraks bustickets gekocht voor morgenvroeg 6am naar Jodhpur. Vandaar gaan we proberen op dezelfde dag in Jaisalmer te geraken. In totaal zo'n 12 uur busreis voor de boeg. Pushkar is, zoals eerder verteld, een heilige plaats, en telt tientallen tempeltjes rond een meer . Aan die tempeltjes proberen "priesters" argeloze reizigers te overhalen een "offer" te brengen aan Brahma. Hierbij worden ze soms redelijk opdringerig of "pushy". Maar goed, dit hoort bij het reizen in India en het draagt in zekere zin ook bij tot de reiservaring.

vrijdag, februari 17, 2006

Huwelijk

Beste lezers,
Rajathan is een van de meest traditionele staten in India. In Bharatpur logeerden we bij een familie, waarbij de vader het "ongeluk" had vier dochters te hebben. Hij vertelde ons dat hij voor elk van hen 10 miljoen roepies (200.000 Euro!) diende bijeen te sparen voor de bruidschat. Hoewel officieel verboden is de praktijk hier toch wijdverspreid. Wie niet over voldoende geld beschikt kan een "minderwaardige" partner zoeken (uit een lagere kaste), of kan geld lenen. De gearrangeerde huwelijken zijn ondertussen ook al te regelen op het internet. Het vinden van een huwelijkskandidaat is het onderwerp van maandenlange discrete onderhandelingen tussen de families, waarbij weinig romatiek aan te pas komt. Een astroloog bepaalt een gunstige dag voor het huwelijk. Het feest duurt enkele dagen, gaat gepaard met veel vuurwerk (een feest zonder veel lawaai is geen feest hier) en een kleurrijke stoet met fanfare.

Rajasthan


Beste lezers,

Sinds enkele dagen bevinden we ons in Rajasthan. De staat vormt het gevoelige grensgebied met Pakistan. Paleizen, forten en rijk versierde tempels maken het een zeer mooi, maar ook redelijk drukbezocht deel van India. Eerste halte in de staat was Bharatpur, uitvalsbasis voor het Keoladeo NP, thuis van oa. de redelijk bijna-uitgestorven Siberische kraanvogel en vele serieuze 'birdwatchers'. Van hieruit ook "dagtrips" gemaakt naar Fatehpur Sikri, ooit 15 jaar de hoofdstad van de Moghuls, en de niet-te-missen-o-zo-drukke-maar-toch-briljante Taj Mahal in Agra. Daarna per 'express' bus naar Jaipur, de "pink city" genaamd omwille van de terracotta kleur van de huizen, netjes opgepoetst voor het bezoek van Bill Clinton hier enkele jaren geleden. Hier de stad bezocht via een city-toer van de regering, een belevenis op zich. De toer leek eerder op een race met aan de start 20 Indiers, 3 buitenlanders (ook nog Jap mee) en een tiental "stops" te gaan. Deze morgen dan vertrokken naar Pushkar. Het stadje is een heilige plaats omdat Brahma hier een lotusbloem liet vallen om een demon te doden. Hierdoor is de ganse stad strikt vegetarisch, is er geen bier te krijgen en mogen in het openbaar "geen blijken van affectie"worden getoond. Overmorgen vertrekken we dan ook richting Jaisalmer in de Thar-woestijn.

donderdag, februari 09, 2006

Delhi

Beste lezers,
Sinds enkele dagen bevinden we ons in Delhi, de hoofdstad van India. De stad is berucht bij reizigers door de talrijke oplichters, die vooral reizigers die voor het eerst naar India komen,viseren, mensen zoals wij dus. Gelukkig hebben we er tot hier toe niet zoveel last van gehad op een enkele poging om ons naar een valse tourist office te sturen na. Nee, eigenlijk bevalt Delhi ons. Het is een ongelooflijke cultuurshock om in de 'bazaar' rond te wandelen, het is een constante drukte van mensen, verkopers, riksja-rijders en ... koeien. Koeien zijn hier heilige dieren en hebben min of meer onbeperkte voorrang op alle andere verkeer. Vandaag enkele van Delhi's monumenten bezocht, zoals de vrijdagmoskee, het Rode Fort en het mausoleum van Humayun. Hier vragen mensen ons wel eens om op de foto te staan, 't is eens wat anders. Om van de ene naar de andere plek te gaan nemen we dan een 'auto', hier gebruikt voor een motor-taxi. Zaterdag nemen we de trein naar Bharatpur, ticket reserveren hier is ook ganse belevenis, hopelijk zitten we op de goede trein. Geweldig aan India is voorts het eten, gisteren lekkere Dosa gegeten voor een prikje,

dinsdag, februari 07, 2006

Afscheid van Bangkok

Hallo lezers,
Nog een laatste flash alvorens op het vliegtuig richting Delhi te springen. Stilaan raken we gewend aan hitte en vochtigheid. Vandaag ganse dag rondgewandeld in Chinatown en Puharat, de Indische wijk van Bangkok en daarna nog naar de 'Golden Mount' voor de zonsondergang. Helaas sloot de tempel een kwartier voor de zon zou ondergaan. Nog een laatste Thais 'soepeke' gedronken en straks naar de luchthaven. tot in India!

maandag, februari 06, 2006

Bangkok:tempels en 'touts'

Beste lezers,
we bevinden ons nog steeds in Bangkok, het Venetie van het oosten, alhoewel van de kanaaltjes niet zoveel meer te merken is, tenzij bij ons guest house, die te midden een riviergemeenschap ligt. Vele kanelen zijn overwelfd. De overige worden wel intensief gebruikt, want ze bieden de snelste manier om ergens te geraken, veel sneller dan bus of taxi, die gemiddeld zo'n 4 km/u rijden. Gisteren het Grand Palace en Wat Pho bezocht, twee van de mooiste en grootste complexen in de stad. Van de ene Boeddha naar de andere, zo heb je de liggende Boeddha, de staande Boeddha, de 'lucky' boeddha, de zittende Boeddha enzovoort. Ook al kennis gemaakt met de zogenaamde touts, een soort toeristen-oplichter, die je probeert af te zetten. Gelukkig wordt meestal ongeveer hetzelfde verhaal gebruikt: in ons geval wou een 'studente' ons helpen en stelde ze ons voor enkele tempels met een tuk-tuk te bezoeken omdat vandaag een 'speciale Boeddhistische feestdag' was en daarom alles veel goedkoper zou zijn. Op het einde zouden we dan een kort bezoekje brengen aan de 'Thai factory', een 'buitenkansje' om souvenirs te kopen. Voor de rest naar de kapper geweest voor een kapsel passend aan de hitte. Gisteren ook toevallig op een Thai Boxing competitie gestoten, typisch Thais zoals de naam al zegt. Ze beginnen er trouwens vroeg mee (vanaf 5 jaar in competitie). Tickets voor Delhi opgehaald.

zaterdag, februari 04, 2006

Bangkok + jetlag

Beste lezers,

De combinatie van hitte en een jetlag maakt ons nog steeds tot passieve wezens. Deze keer zijn we wel zo verstandig geweest een siesta in te lassen tussen 12 en 3u. Daarna wat prijzen vergeleken en een vlucht naar India geboekt. Biman wijselijk vermeden en deze keer vliegen we met Air India. Woensdagochtend arriveren we normaal gezien in Delhi. Tussendoor nog een lekkere noedel-mie-bami mix gegeten aan een 'foodstall' voor 30 cent en vooral veel Pepsi's. Morgen verder Bangkok verkennen, per bus en per express-boot, wat hier voor veel bestemmingen de snelste manier is om ergens te geraken. Tot een volgende keer!

Bangkok, eindelijk

Hallo iedereen,

Een kort berichtje vanuit Khao San Road in het centrum van Bangkok, dat door sommigen de warmste stad ter wereld wordt genoemd. En dat hebben we geweten: bij aankomst viel de hitte als een zak lood op ons neer en deze zorgt er samen met de jetlag voor dat we voorlopig vrij passief uit de hoek zijn gekomen, met nog net genoeg energie om ons naar een internetcafe te slepen. Maar hier geraken was dus al een expeditie op zich. Een gedetailleerd dagverslag van alle vetragingen, beloftes en uitstel zou deze flash hopeloos doen uitlopen. Samengevat komt het erop neer dat Biman airlines ons moest rerouten omdat hun vliegtuig kapot was. Biman blokkeerde evenzel elke oplossing (te duur) zodat de zaak bleef aanslepen. Na veel gewacht en gezaag en inspanning van Avia Partners hebben we dan donderdag morgen een nieuw ticket gekregen voor een vlucht met Thai Airlines. Ondertussen in enkele chique Brusselse hotels overnacht. Even zag het er naar uit dat de mist deze keer de boel zou saboteren ,maar dat is dan toch in orde gekomen. Sinds deze morgen zitten we dus in Bangkok. De plannen voor de komende weken liggen nog niet helemaal vast, waarschijnlijk een van de volgende dagen een vlucht naar Delhi boeken (met Biman natuurlijk) en in afwachting Bangkok en omgeving verkennen.

tot de volgende keer,

E & S