vrijdag, maart 31, 2006

Himalya, avontuur op hoog niveau!

beste lezers,
We zijn terug van een vierdaagse jeep toer naar de Yumthang en Chopta vallei, beide in het noorden van Sikkim. Het zijn prachtige valleien, omgeven door pieken van 6000m en hoger. Indrukwekkend om op 3500m hoogte te staan en omhoog te staren naar de scherpe pieken 3000m hoger. De laatste twee dagen was het zelfs mooi weer, zodat eindelijk de vergezichten, beloofd in de reisgids, te voorschijn kwamen. Morgen vertrekken we voor een volgende trek, deze keer voor 10 dagen, naar Dzongri en Goecha La (5000m), met hopelijk niet teveel sneeuwval en mooie zichten op de Khangzhenjonga, de nummer drie in de wereld. Om de koude boven te trotseren nog een extra "North Face" fleece en "Timberland" jas gekocht (allemaal nep natuurlijk, maar hopelijk wel warm).

zaterdag, maart 25, 2006

Himalaya eindelijk!

beste lezers,

Net terug van onze eerste trek, in het Singalila NP in de Himalaya. Veel wolken, mist en hagel gezien de eerste 2 dagen. De derde dag - ook de laatste, want hadden beslist vroeger terug te keren - kwam er dan toch een kleine opening in het wolkendek. Slechts een kwartiertje, maar genoeg voor mooie uitzichten - en kiekjes - op Khangchendzonga (8598m), de derde hoogste berg ter wereld, en Everest himself. Ook ede eerste twee dagen waren evenwel de moeite: de route loopt voortdurend langs de Indisch-Nepalese grens, langsheen gastvrije dorpjes (lekkere momo's!), en door Singalila NP, thuis van de rode panda's en bloeiende rhododendrons. Ondertussen "permit" geregeld voor de kleine Himalayastaat Sikkim en de bus naar de hoofdstad ervan, Gangtok, genomen. In het stadje uitgerust, wat treintickets geregeld (dit ging vlot door de "ladies queue") en gezocht naar medereizigers voor een trekking naar Goecha La (vanuit Yaksam) en een "shared jeep" naar Yungtham. Normaal gezien vertrekken we morgen voor 4 dagen naar Yungtham, er zijn nog 3 andere reizigers en een reisbureautje zorgt voor de noodzakelijke, extra, "inner line permit".

zondag, maart 19, 2006

Darjeeling

beste lezers,
Darjeeling lijkt wel in een ander land te liggen. Hier domineren Nepalese en Tibetaanse gezichten het straatbeeld en staan er in de plaats van thali's momo's en Tibetaanse noedelsoepjes op het menu. Darjeeling is vooral bekend om zijn thee die de beste ter wereld zou zijn (dat beweren ze hier toch). Vandaag bezoek gebracht (je kan voor 1 dag "lid" worden) aan de "planter's club" waar Britse thee-baronnen kwamen socializen. Spijtig genoeg nog niet veel van de Himalaya gezien wegens een dicht wolkendek. Hopelijk komt er vanaf morgen verandering in, vermits we vertrekken voor een vijfdaagse trektocht door de Singalila range van de oostelijke Himalaya. Daarom dus een kleine week geen verder nieuws maar hopelijk daarna wel fotootjes van de Himalaya.

donderdag, maart 16, 2006

Holi(2)

Gisteren Holi gevierd, Holi is hier samen met Diwali het grote feest voor de Hindus. Het vieren bestaat erin om elkaar met verf (water en poeder) vol te gooien. Toeristen zijn hierbij een geliefkoosd doelwit. Ook in onze guest house werd een feestje gebouwd. Voor de verandering begin het feestje om 9 uur, 's morgens wel te verstaan. Dit is omdat om 2 uur iedereen zich moet gaan wassen (ook dieren) in de Ganges om daarna Holi bij de familie kunnen te gaan vieren. Straks per nachttrein naar Siliguri en Darjeeling. Volgende keer als het meezit eerste fotootje van de Himalaya!

maandag, maart 13, 2006

Holi


Beste lezers,

Nog steeds in Varanasi. Onze trein vertrekt wel deze avond, maar ons "waiting list"ticket is niet omgezet geraakt in een "bevestigd"ticket. Het zit zo. Iedereen koopt aan de lopende band treintickets, waardoor treinen snel vol zitten. Als de trein vol zit, krijg je een "waiting list"ticket - een soort volgnummer. Als iemand dan zijn ticket annuleert, gaat dat ticket naar de eerste op de waiting list en zo verder. We zitten natuurlijk in India. Zo kan een reisagent of een juiste connectie (of een bankbriefje) ervoor zorgen dat je enkele plaatsen op de waiting list "opschuift" of zelfs direct een ticket krijgt. Geen geluk voor ons helaas. Nu wel hulp ingeroepen van "travel agent", dus veel kans op een ticket de 16de.
Morgen en overmorgen zo goed als geen reizen mogelijk, omwille van Holi festival. Dit is groot Hindu festival om einde van de winter te vieren. Ze vieren dat door kleurstoffen in water op mensen te gooien. Hebben dus maar voor 2 Euro nieuwe broek en T-shirt gekocht.

zaterdag, maart 11, 2006

Varanasi

Beste lezers,
Een tijdje sinds vorige bericht, alleen te wijten aan trage computers en dure verbindingen in een van de meest achtergestelde gebieden van India. De zomer is in aantocht hier met al regelmatig temperaturen van boven de 35 graden! We beperken ons hier tot enkele hoogtepunten en gaan dan maandag verder naar Siliguri (we hebben zelfs al een treinreservatie bemachtigd) in de staat West-Bengalen en normaal gezien al zo'n 15 graden koeler. Voor Varanasi hebben we halte gehouden in Orccha en Khajuraho. In Orccha, nu een dorpje van enkele duizenden inwoners, staan tientallen tempels, getuigen van een glorierijker verleden. Khajuraho is een van de trekpleisters van India omwille van zijn redelijk erotische sculpturen (en de mooie tempels). Vandaar dan per bus en trein op naar Varanasi, de meest heilige stad van de Hindu's en net voor onze aankomst opgeschrikt door een bomaanslag. In de stad zelf was er zo goed als niks van te merken. In Varanasi blijven we enkele dagen. De heilige stad aan de Ganges is de meest vreemde van Indische steden met de openbare lijkverbrandingen aan de Ganges, de "sadhu's" of heilige mannen, de "ghats" waar pelgrims zich komen baden en de wirwar van steegjes. Deze morgen ook een eerste yoga-initiatie gehad (een must in India) en Michael Wood van de BBC tegen het lijf gelopen. Straks gaan we nog eens kijken naar de opnames, we zijn benieuwd.

zaterdag, maart 04, 2006

Onderweg(1)

Gisteren na lange en bumpy busrit in Bhopal aangekomen. Bhopal is hoofdstad van Madhya Pradesh, een van de armste staten in India. Vandaag dan naar Sanchi, een van de belangrijkste Boeddhistische stupa-locaties van India. Deze morgen treinticket geboekt voor morgenvroeg naar Jhansi, waar we dan ook morgen de bus nemen naar Orrcha. Het lijkt wel het reisschema van Bush, die overigens hier net vertrokken is. Treinticket reserveren is hier trouwens echte nachtmerrie. Ik noem Hindi infotabellen, ik noem een wirwar van namen en nummers, ik noem gedrum aan de loketten, ik noem treinen die vol zijn, om nog niet te spreken van vertragingen en zo verder. De trein nemen is hier ook een beetje reizen.

donderdag, maart 02, 2006

Girl power in Rajasthan

Beste lezers,

Voor de James Bond fanaten nog even vermelden dat onze vorige halte, Udaipur, het decor was van een deel van Octopussy. Je kan er de film elke avond bekijken, helaas overal op hetzelfde tijdstip (7.30 pm). Ondertussen zijn we aanbeland in Bundi in het oosten van Rajasthan, onze laatste stop in de staat. We verblijven er in een buitengewone guest house. De guesthouse, R.N. Haveli wordt volledig gerund door 3 vrouwen, een moeder en haar 2 dochters. Ondanks tegenkantingen van de lokale gemeenschap en richshaw-wallahs houden ze nu al 2 jaar een kleine guest house open. Ze koken er voor ons lekkere thali's en zijn super-vriendelijk. Met een beetje spijt vertrekken we morgen naar Bhopal, bij ons vooral "bekend" van de Union Carbide giframp in 1984 .