maandag, juli 28, 2008

Eerste weken in Cambodja

Hallo hallo,


Ondertussen zitten we al 14 dagen in Cambodja. Het begint wat te wennen, de warmte het afbieden, enz. Het afbieden valt nogal mee. Ze durven al eens een halve of een kwart dollar te veel te vragen. De munt hier is de riel, maar eigenlijk wordt gewoon de dollar gebruikt. Als wisselgeld krijg je wel eens riel terug.

Het ritme ligt hier ook wat anders. Kmer (Cambodjanen) staan op om 5u om dan 's avonds te gaan slapen tegen 9u. Op sommigen plaatsen nemen ze een pauze van 11u tot 14 u, dan kunnen ze een middagdut doen, op het warmst van de dag.

We hebben een appartementje gevonden. Het is de eerste verdieping van het huis van een gezin, dat op het gelijkvloers woont. Alles is afgewerkt in hout, dus zou best gezellig moeten worden. We hebben 2 slaapkamers en nog eentje dat we wrsl als bureau zullen inrichten.

Meestal moet je nog een wachter voorzien, maar aangezien wij boven de eigenaars wonen, is dat niet nodig. Een kuisvrouw wordt meestal ook in dienst genomen, maar daar zijn we nog over aan het twijfelen.

Zondag zijn het hier verkiezingen, en de spanning daarrond is nu toch al wat voelbaar. Vanaf 's morgens 6u rijden stoeten van elke partij voorbij. Het is te vergelijken met een carnavalwagen, maar dan nu met deftige affiches van de partij. Daarachter volgen de aanhangers, elk op hun moterbike. Tijdens de tocht zet de politie straten af en kunnen de wagens ongehinderd door 't stad hun slogans verkondigen met muziek en luidsprekers. Blijkbaar worden de aanhangers betaald om een ganse dag mee te doen aan zo'n tocht. Het gaat dan om 2 dollar.

Dat lijkt niet veel, maar is wel wat als je weet dat een leerkracht in het secundair met een fulltime lessenrooster van 20u, zoals bij ons in Belgie, 30-40 dollar per maand verdient. De directeur/directrice heeft een maandloon van 50 dollar.

Er worden geen grote veranderingen verwacht, de heersende partij wordt verwacht opnieuw te winnen. Nu ja, de meeste mensen gaan blijkbaar niet stemmen. In kleinere dorpen worden mensen "gevraagd" door het dorpshoofd om te gaan stemmen. (Dan krijgen ze 2 dollar om op de partij ven het dorpshoofd te stemmen.).

Zo, enkele laatste nieuwtjes.

Els en Stefaan