vrijdag, september 26, 2008

Khmer lessen

Hoi hoi,

Deze avond hebben we weer Khmer lessen. Ons spreken en schrijven gaat er stilletjes aan op vooruit. Niet dat we al een gesprek kunnen voeren, maar alle. We kunnen al vragen hoeveel iets kost, en dan kunnen we zeggen dat dat te duur is en zo. Met een paar woordjes en gebaren kunnen we de kuisvrouw duidelijk maken wat ze moet kuisen en wat ze moet kopen op de markt. Het is al iets he.
Straks in de lessen mogen we ons schoonschrift nog eens boven halen. We hebben nog steeds niet alle letters geleerd. We "kennen" nu 29 medeklinkers, nog 4 te gaan. En we kennen al 16 klinkers, nog 3 te gaan.
Bijkomend probleem is dat elke medeklinker een "subscript" heeft. Elke klinker heeft dus 2 manieren om te schrijven. Elke medeklinker behoort tot de "eerste" of tot de "tweede" groep. De uitspraak van de klinker hangt af van bij welke medeklinker hij staat, bij de eerste of tweede groep. Elke klinker heeft dus 2 manieren waarop je ze kan uitspreken. Studeren is hier de boodschap.

Voor diegenen die eens willen proberen: http://www.stanford.edu/group/khmer/learnkhmer.html

maandag, september 22, 2008

house warming

Hallo allen,

Ondertussen is er alweer een week gepasseerd. Een vermoeiende week. Ik, Els, had een ongeloofelijk hevige verkoudheid. Hoofdpijn, een tranend oog, enfin, alles er op en er aan. Maar het is alweer bijna over.
Zaterdag hebben we onze house warming gehad. Enkele kameraden op bezoek gehad, en gekookt. Stefaan heeft spaghetti klaar gemaakt en ik heb een belgisch dessertje klaargemaakt: choco mouse. Was best gezellig. Vooral Vlamingen, maar iemand getrouwd met een Nieuw-Zeelandse, iemand met een Vietnamese, het was dus internatioaal gezelschap, met Engels als voertaal.
Nu zitten we met een ganse hoop afwas, maar gelukkig hebben we een kuisvrouw. (Decadent he.)

maandag, september 15, 2008

Zoektocht

Hoi hoi,

We zijn het ondertussen al wat gewoon hier. Uiteindelijk is het hier ook opstaan, werken, thuiskomen, eten, nog wat lezen of tv kijken, en gaan slapen. We zijn hier wat sneller moe, de warmte vermoed ik. In het weekend spoken we tot nu toe nog niet veel uit , buiten een goeie koffiekoek gaan eten bij de belgische bakker, gaan zwemmen en eens goed gaan eten. We proberen telkens wel ook eens een markt uit. Als je iets wil kopen, moet je op de juiste markt zijn. Zo is er een markt met hoofdzakelijk textiel en motoronderdelen, op een andere heb je vlees, textiel en bloemen, op nog een andere vind je dan als voor doe-het-zelvers, electrische aparaten enz. Je vind dan 10 stalletjes met dezelfde artikels naast elkaar. Diversifieren kennen ze hier nog niet.
Je vindt hier zowat alles, maar je moet weten waar.
We willen nog een plant kopen, maar we hebben de juiste markt nog niet gevonden. Onze zoektocht loopt dus verder...

dinsdag, september 09, 2008

Regen

Hallo allen,

Het is alweer een tijdje geleden, maar hier zijn we weer. Ondertussen is onze kast, een tvmeubel, af. En we hebben bij dezelfde man ook een boekenrekje gekocht. Geweldig, al zeggen we zelf. Gecombineerd met onze nieuwe gordijnen geeft een ander zicht (er hingen lichtroos-paarse gordijnen).
Gisteren en eergisteren heeft het hier lelijk gedaan. Bliksem, donder en gieten en gieten. De straten stonden blank. Nu ja 't was telkens 's avonds rond 20u en het stopt dan wel ergens in de nacht, maar dan zit ge toch in uw bed.
Als je toch ergens naartoe wilt, is het wachten tot het over is. Of, je kan een tuktuk nemen, waarbij je de bestuurder iets meer moet betalen dan anders, omdat die wel klets nat is. Ze hebben wel een regenjasje, maar eigenlijk lijkt dat op ne grote dunne plastic zak, die dan tegen uw vel plakt. En als je die wilt uit trekken, scheurt die langs alle kanten. Nu ja, zo'n jasje kost 0.5 dollar, houdt effe de regen tegen, en als ge nat zijt, droog je hier wel snel op door de warmte.
Vandaag, en dat zijn we tot nu toe niet echt gewoon, is het al ne gansen dag aan 't regenen. In Belgie zou ik zeggen het giet, maar voor hier valt het wel mee. Daarnet zei er een Cambodjaanse: "nog een maand, dan is het regenseizoen gedaan." Nog effe geduld dus.

Groeten uit het regenachtige Cambodia