woensdag, maart 18, 2009

Trouw

Hoi hoi,
Vorige week zijn we voor de eerste keer naar een Cambodjaanse trouwfeest geweest. Op een donderdagavond om 17u. Niet iedereen geraakt daar op tijd, want velen moeten werken tot 17u. Maar dat is geen probleem. Je komt toe wanneer je wilt. Eens de tafel volzet is, beginnen ze het eten te serveren. Een beetje op z'n chinees: Een ronde tafel met in het midden een draaiende schijf. Wanneer de schotels van de eerste gang leeg zijn, krijg je de tweede gang enz. Blijkbaar krijg je op elke trouwfeest hetzelfde, ze verschillen alleen in het aantal gangen, 4, 5, 6,... Hoe beter de familie "gesteld" is, hoe meer gangen.
Eens je gedaan hebt met eten, geef je je cadeau (een enveloppe met geld) af en kan je naar huis, wat de meeste ook doen. We waren met de tuktuk gegaan en hij wou ons terug komen ophalen na een uur. Wij hebben we nog een uur en een half van gameekt, maar inderdaad na een goed uur waren we klaar.

De bruid heeft op dat uur tijd dat wij er waren 3 verschillende jurken aangehad.
Omdat we wat later waren, hebben we ook nog de "openingsdans" gezien. Het bruidspaar vult eerst de glazen wijn, en wandelt daarna toertjes rond een tafel, gevuld met fruit.

Op het einde van het nummer staan ze voor de tafel en wachten vol spanning op het volgende, nl: de gasten mogen confetti smijten, slierten spuiten, enfin vanalles en nog wa, waar ze onder bedoven worden.

woensdag, maart 11, 2009

politie

Dag allemaal,

Ik moet even mijn frustratie kwijt. Telkens als ik met de moto, alle brommerke, rijd, krijg ik een boete. Stefaan rijdt veel vaker, de hele week, om te gaan werken, ik alleen af en toe in het weekend. De eerste keer dat ik een boete kreeg, reed ik door het rood, inderdaad mijn fout. De tweede keer, vorig weekend, reed ik ook door het rood, maar om naar rechts af te draaien. Iedereen doet dat hier, dus ik dacht dat naar rechts draaien toegestaan was, net zoals in China en andere landen. Hier dus blijkbaar niet. Enfin, hier kan alles tenzij de politie je ziet. We werden dus tegen gehouden, en de politie zou onze brommer in beslag nemen. Na effe achten bood de politie aan omeen oete te betalen. We mochten zelf beslissen hoeveel. Zij gaan iets omhoog, wij proberen het weer wat naar beneden te krijgen, uiteindelijk kwamen we er vanaf met 5 dollar. Wat eigenlijk veel is, want de Khmer betalen maar 1.25 dollar.
Een paar dagen terug zag ik nen andere truk. De politie wou een brommerke tegen houden, omdat ze geen helm op hadden (daar wordt nu volop op gecontroleerd). Dat is mislukt, het brommerke reed gewoon door, passeerde zigzaggend 2 politieagenten die stonden te zwaaien, en reed dan door het... ROOD!.