maandag, juni 29, 2009

proclamatie

Het schooljaar loopt ook voor mij hier teneinde. De examens zijn achter de rug, en grade 12 (het zesde middelbaar) heeft zijn proclamatie achter de rug. Deze week krijgt iedereen nog zijn rapport, maar de vakantie is dus eigenlijk al begonnen.
De proclamatie was een mooie ceremonie. Iedereen op zijn proclamatie-best. De meisjes hadden een traditionele outfit aan. Een witte bloes met veel tirlantijtjes en de traditionele rok.
Voor de jongens is het wat eenvoudiger, gewoon een kostuum, hoewel ook daar kleine variaties te zien zijn.

De uitreiking van de "diploma's" gebeurde op z'n Amerikaans:


Nadien was er een receptie met hapjes en er werden heel wat foto's getrokken.Let ook op het feit dat meisjes er toch wel graag westers uitzien: hun haar bruin gekleurd, een "whitening"-creme, waardoor ze nog witter tonen op foto, en ik bijna bruin lijk...

zaterdag, juni 13, 2009

het gewone leven

Dag beste mensen allemaal,

Ondertussen is het al juni, en wij die dachten dat het warme seizoen nu toch al wat zou gepasseerd zijn. Hoewel het regenseizoen is aangebroken, zijn er toch enkele dagen zonder regen. En als he niet regent, of net voor dat het gaat regenen, is het hier toch vreselijk warm. Met dank aan papa Chris, die ons een thermometer gegeven heeft, kunnen we hier nu mooi de temperaturen meten. Voordien moesten we ons behelpen met het weerbericht in de krant of wat gokken. En als je het vraagt aan de mensen hier, zeggen ze: " temperatuur vandaag? bwa, 30-plus." Daarmee weet ge dus nog niks.
De warmste temperatuur die we in april gemeten hebben, bij ons op het terras in de schaduw, is 38C. Eind mei, begin juni was het wat beter met temperaturen van 35. Maar vorige woensdag was het weer van dat, 38 graden. 's Nachts "koelt" het hier wat af tot welliswaar 27 graden.

Het seizoen van de mango's lijkt zo wat gepasseerd, maar nu hebben we ander fruit. Een heel lekker soort fruit, is mangosteen. Een dikke "pel" errond, wat je rode vingers bezorgt, als je het wilt open prutsen, maar het witte vruchtvlees is lekker zoet.


Een ander soort fruit wat we nu ook wel veel vinden, is een sort lichee. Het ziet er van buiten uit, volledig anders uit, maar eens opengeprutst, zie je de witte lichee. De lichee, is groter, met wat meer vruchtvlees dan diegene die in Belgie verkocht worden.


Gisteren kwam er een bezoeker voor onze huisbaas toe met zijn brommerke. En ik wou jullie toch even laten zien, wat een handig vervoer middel dit toch kan zijn: