zondag, november 29, 2009

vrije tijd 2

We hebben al eens verwezen naar de vreemde smaken van Cambodianen. Onlangs kwamen we een kraampje tegen waar ze kakkerlakken verkochten, tenminste, ik vermoed dat het dat was. In het weekend 's avonds gaan gezinnen vaak aan de rivier wandelen en picknicken. En dan kan er dus ook heel wat gekocht worden, van kakkerlakken tot eende-eieren (liefst bevrucht, dus met foetus), tot (gelukkig) gewone popcorn.Iedereen lijkt dan op de motorfiets rond te rijden, op z'n gemakje. Ze stoppen dan ook in het midden van de baan als er iets mois te zien is, zoals deze kleurrijke fonteinen:Mensen willen ook wel wat aan sport doen. Aangezien het overdag te warm is, moet dat om 5-6 uur , 's morgens of 's avonds, gebeuren. 's Morgensvroeg zijn we nog niet uit ons bed geraakt om dat te zien, maar 's avonds lukt ons dat aardig. Het vreemde is, dat dat gewoon in het park gebeurt, waar iedereen kan aansluiten of staan staren. (Nu ja, dit blijkt nogal Aziatisch te zijn, ook China zagen we dat)

Ze hebben zelfs een "trainer" met muziek, luidspreker. Op het einde , veronderstel ik, vraagt hij dan een kleine bijdrage.

woensdag, november 25, 2009

vrije tijd

De laatste dag van onze fietstocht zijn we naar de plaatselijke kermis geweest. 't is een beetje als de kermis in Laar, een paar kraampjes, maar wel gans het dorp (of hier stad) komt er op af. Diegenen die al in Phnom Penh geweest zijn, weten dat het in het verkeer dan een drukte van jewelste is en een chaos alom. Op een bepaald moment kon niemand meer vooruit of achteruit en dat heeft zo meer dan een uur geduurd. Ondertussen zaten wij "gezellig" tussen de uitlaatgassen te picknicken. Nadien zijn we ook een kijkje gaan nemen op de kermis.
Er was een paardemolen, een springkasteel, een treintje

een "schietkraam" met geweldige prijzen (let vooral op de bus afwasmiddel(!), fanta of potten en pannen als prijzen...)

donderdag, november 19, 2009

fietstocht

Hallo hallo,

Het is effe geleden, maar ik ben hier wat aan het prutsen geweest met picasa. Had gehoopt om foto's daarop te kunnen zetten, maar het is mij nog niet gelukt. Hopelijk binnenkort.
Maar hier dan eindelijk het verslagje van onze fietstocht. We hebben 3 dagen gefietst, telkens zo'n 70-80 km. Valt wel mee dachten we. Alleen, het was ondertussen meer dan twee jaar geleden dat we op ne (goeie) fiets gezeten hadden, en die veldwegen zijn niet echt slecht, maar ook niet echt plat. Veel putten dus. Op het einde van de eerste dag deed ons gat al zeer en we moesten er nog twee doen.
De tocht ging naar Siem Reap, waar de tempels zijn. (Aan de tempels zijn we niet gepasseerd, want dan moeten we een dagticket van 20 dollar betalen.) De afstand tot daar is te groot om te overbruggen in drie dagen, en er zijn niet altijd wegen, vandaar dat we telkens nog een bus moesten nemen.
Onderweg hebben we mooie dingen gezien. Opvallend is toch weer hoe groot het verschil is, kwa gebouwen, levensstandaard, ... tussen stad (Phnom Penh) en het platteland.
Kinderen die spelen op straat , of zich en de beesten aan het wassen zijn.


Onderweg stopten we regelmatig om iets te drinken of te eten. Toen Stefaan naar een kokosnoot vroeg, bleef onze gids aandringen bij de mensen om er een paar uit de boom te halen. Dat werd dan de taak van het zoontje. Op 1,2,3 zat hij boven, op blote voeten, zonder bescherming. Alleen maar omdat wij naar een kokosnoot gevraagd hadden.En dan gooit hij die naar beneden en moet die natuurlijk opgevangen worden, wat niet zo evident is...


De tweede dag vertrokken we vanuit Kampong Cham. Een beetje buiten het centrum ligt daar nog een "luchthaven", of tenminste wat er van over blijft. Tijdens de Khmer Rouge-periode is die in verval geraakt, en sinds dien niet meer gebruikt. Het wordt door de plaatselijke bevolking gebruikt als een verbindingsstuk tussen twee veldwegen.

De laatste dag hebben we eerst Beng Melea bezocht om van daar te fietsen naar Siem Reap. Beng Melea ligt zo'n 70 km van Siem Reap. Een vrij grote tempel, maar nog volledig in verval. Ze hebben de toegangsweg wat aangelegd en aan de tempel hier en daar wat doorgangen vrij gemaakt (en dan nog). Een mooie tempel, de moeite waard. Je hebt er wel een "gids" nodig om je de weg te tonen, omdat je hier en daar nog moet over klimmen, onderdoor gaan ...Ze spreken geen engels, dus veel uitleg krijg je niet. Maar met ons beetje Khmer en een onze engelssprekende fiets-gids konden we al verstaan dat er 4 bibliotheken waren, waar de noord-poort was,..