zaterdag, december 26, 2009

workshop

Hello,

VVOB organiseerde zopas een twee driedaagse workshops over leerlinggerichte onderwijsmethodes en low-cost experimenten voor wetenschappen. Enkele foto's van dit "evenement" vind je hier

dinsdag, december 22, 2009

Cambodia en de Uighuren

Er waren enkele vluchtelingen vanuit China, Uighuren (of hoe spel je dat?) die hier in Cambodia asiel hadden aangevraagd. Vorige vrijdag heeft Cambodia deze 20 mensen terug gestuurd naar China.
China is de grootste investeerder in Cambodia. Ze helpen nieuwe wegen aanleggen, zetten nieuwe gebouwen (jammer genoeg niet onze stijl), ... Er komt dus wel wat geld aan te pas.

Een uitgebreider verslag vind je in the new york times.

donderdag, december 17, 2009

gsm operatoren

Toen we hier vorig jaar in Cambodia toekwamen, waren er enkele gsm-operatoren, maar de laatste maanden kwamen er een paar nieuwe bij. Wij hebben een sim-kaart van Cellcard, enkele nieuwe operatoren zijn hello, beeline (de geel-zwarte tuk tuk van enkele vorige berichten was een voorbeeld van hun reclame), ...
De nieuwe operatoren komen op de markt en om nieuwe klanten te winnen, doen ze heel wat promoties en geven goedkope tarieven. De Khmer houden dat allemaal in het oog. Meestal hebben ze een gsm waar ze twee sim-kaarten kunnen insteken (een chinees merk), en afhankelijk van naar wie ze bellen, kiezen ze hun netwerk. Vorig jaar vertelde een leraar mij dat hij 2 gsms had, dat is dus 4 kaarten, 4 netwerken!
Onlangs stond er in de krant dat er een nieuwe wetsvoorstel was ingediend. De regering wil een minimumprijs (!) invoeren voor telefoongesprekken. Blijkt dat cellcard, die hier eerst op de markt was, heel wat last lijkt te ondervinden van de nieuwe concurrentie , en, er is ergens een familielid van Hun Sen, de eerste minister, die belangen heeft bij Cellcard (surprise?). Het feit dat cellcard inkomende gesprekken van andere netwerken blokkeert, daar wordt niet over gesproken. Hoe gaat dit aflopen??

zaterdag, december 12, 2009

luchthaven

Hallo hallo,

Binnenkort krijgen we weer bezoek. Jihaa! Vandaar even een korte introductie over de luchthaven in Phnom Penh. Op de volgende foto, net aan de buitenrand van de parking getrokken, zie je rechts de ingang tot de vertrekhal, en links is de ruimte voor de aankomst.Phnom Penh heeft een kleine luchthaven, wat alles zeer duidelijk maakt, en waar je geen 2 uur op voorhand moet zijn , zelfs niet voor een internationale vlucht. Er zijn 9 gates, maar er wordt pas geteld vanaf nummer 6. Er zijn dus maar 4 gates.
Vorige maand moest Stefaan naar Bangkok en was ik hem gaan ophalen aan de luchthaven. Hieronder zie de wachtruimte, die buiten is.


Op het scherm staan uren van aankomst van de vluchten na de middag. 1 blik op werpen en je hebt het vluchtnr zo gevonden.