zaterdag, januari 30, 2010

Het laatste weekend dat An en Jan hier waren, zijn we gaan ontbijten naar The Shop, een belgisch bakkerijtje waar we lekkere koffiekoeken gaan eten zijn, met daar bij een lekker fruitshake.
We hebben nog een beetje aan sightseeing gedaan. We zijn langs koloniale gebouwen gepasseerd, die hier en daar in vervallen staat te zien zijn, op andere plaatsen mooi gerestaureerd. Zo wandelden we door naar Wat Phnom. Wat is Cambodjaans voor pagoda, Phnom is cambodjaans voor berg (heuvel).
De legende zegt dat er 1372 een welgestelde dame, grootmoeder Penh, was, die tijdens een wandeling 5 beelden van de Boeddha vond. Als blijk van respect heeft ze een pagoda laten bouwen, op een hevel dicht bij haar woning, waar ze de beelden plaatste. Vandaar Phnom Penh. De heuvel van Penh. Nadien werd Phnom Penh de stad die rond deze heuvel is beginnen groeien.

Aan Wat Phnom is staat er een olifant waar je een tochtje mee kan doen, mits een kleine bijdrage. Elke ochtend wandelt hij naar daar en elke avond keert hij terug naar huis. Toen An en Jan hier waren was het net de verjaardag van Sambo, de olifant. Hij (of zij?) werd 50, en dat moest gevierd worden.

Voor de gelegenheid werden monniken uitgenodigd om de olifant te zegenen. En alle kijkers werden uitgenodigd om een cadeautje mee te brengen voor de jarige.

En ook wij waren er bij (zonder cadeau, schande)

vrijdag, januari 22, 2010

fietsen

Op oudejaarsavond hebben Jan en An samen met ons hier in Cambodia gevierd. Een beetje een andere sfeer, met dat warme weer. Maar een paar glazen champagne en het vuurwerk geven gelijk waar een feest gevoel.
Na het jaar goed ingezet te hebben, zijn we dan samen gaan fietsen.

Een tocht naar Oudong, de vroegere hoofdstad van Cambodja, bracht ons langs lokale dorpjes, rijstvelden (die al geoogst waren en dus droog stonden) en veel stof.


Na zo'n 60 km gefietst te hebben, moesten we terug naar Phnom Penh. Hiervoor namen we een "remorque". De fietsen werden er achterop opgebonden, en wij konden onze zitplaats innemen (een balk). Onderweg moesten we geregeld stoppen om extra passagiers op en af te laden.

bezoek

Vorig jaar hadden we bezoek van een koppel uit Laar. Ze waren op reis in Vietnam en Cambodia. Toen ze hier in Phnom Penh passeerden, zijn we samen iets gaan eten en drinken. Moeten we hier in Cambodia mensen vanuit Laar, oei, Bos, leren kennen, zeg.
Samen zijn we naar Favours geweest. Het wordt bijna een klassieker. Een ideale plaats om reisverhalen en nieuws vanuit het thuisland uit te wisselen.

zaterdag, januari 09, 2010

kapper

Ik zat er al een tijdje mee, mijn haar moest er af. Hier in Cambodia stel ik dat altijd zo lang mogelijk uit, want je weet niet altijd goed wat het resultaat zal zijn. Een kort kapsel, wat ik een hele tijd gehad heb, kennen ze hier niet echt.
Vandaag was ik het echt beu, en ben ik vertrokken naar de kapper. Een collega van mij had gezegd dat het een goeie kapper was. Niet de goedkoopste (dat is dan 1,5 dollar), maar nog altijd maar 3 dollar. In een boekje koos ik een "kort" kapsel. En de kapper, hier bijna altijd mannen, heeft dat goed gedaan. Ik ben vrij tevreden met het resultaat. En om dat te showen, heeft Stefaan een fotootje getrokken:

woensdag, januari 06, 2010

Nieuwe jaar

GELUKKIG NIEUWJAAR!!!

We wensen iedereen het allerbeste, veel geluk, een goede gezondheid, veel plezier en liefde. En dat 2010 een prachtig jaar mag worden voor iedereen.

Een nieuw jaar brengt voor sommigen wat nieuwe dingen, maar hier in Cambodja is er nog niet veel veranderd op het gebied van corruptie en foeffelen.
Maandag, de eerste lesdag van het nieuwe jaar, was ik aan het lesgeven, toen er secretaresse binnen kwam met een mededeling voor de leerlingen. Toen ik hun vroeg om het te vertalen van het Khmer naar het Engels, kreeg ik dat zonder probleem.
De leerlingen van het derde middelbaar hebben binnen enkele weken "government" examen. Over het hele land moeten leerlingen daar aan meedoen om het diploma van het lager secundair te kunnen behalen. Om aan het examen mee te doen, moeten ze hun geboortecertificaat meebrengen. Maar, leerlingen moeten van het jaar 1996 of vroeger zijn. En daarvoor kwam de secretaresse dus langs. Leerlingen die in het derde middelbaar zitten en aan het examen willen meedoen, maar te jong zijn, moeten hun geboortejaar op hun geboortecertificaat aanpassen.
Simpel toch??