maandag, november 29, 2010

Limburgs bezoek

Een "delegatie" van de KHLim (Katholieke Hogeschool Limburg) is deze week neergestreken in Kandal. De Ed-ICT unit is gespecialiseerd in het integreren van multimediatoepassingen in het onderwijs, iets waar we hier (weliswaar in een beginstadium) ook mee bezig zijn. Leuk is dat Sebastiaan, Andy en Valere ook een blog bijhouden met tekst en foto's van hun ervaringen. Ziet er heel goed uit.

zondag, november 28, 2010

weeshuizen

Hallo hallo,

In Phnom Penh alleen al zijn er zo'n 100-tal weeshuizen. Het ene al beter dan de ander. Maar, het is niet omdat er veel zijn, dat dat wil zeggen dat dat aantoont dat er nood aan is.
Het probleem is dat sommige weeshuizen draaien op vrijwilligers. Daardoor gaan ze afhangen van buitenlanders. Maar ook nemen ze jobs af van de lokale bevolking. En, de "weesjes" gaan buitenlanders betrouwen, hoewel niet alle buitenlanders te betrouwen zijn. Vorige maand is de eigenaar van een weeshuis in Siem Reap beschuldigd van sexueel misbruik.
Weeshuizen organiseren trips om bezoek te krijgen van toeristen. Toeristen voelen zih tevreden, mooie foto's van kindjes, ze/we hebben iets goed gedaan (geld of voedsel gegeven), maar hebben we effectief iets nuttigs gedaan?
Een interessant artikel hiervoor hier.

donderdag, november 25, 2010

Enemies of the People


Gisteren naar Enemies of the People gaan kijken. De film vertelt het project van Thet Sambath, een reporter aan de Phnom Penh Post, om op zoek te gaan naar de motivatie achter het moorden van de Khmer Rouge. Het brengt hem bij een aantal commandanten van het regime, die voor het eerst vrijuit vertellen over hun leven. Hij slaagt er ook in het vertrouwen te winnen van Nuon Chea, de voormalige Brother No. 2 van het KR regime. Een heel mooi gefilmde en gemonteerde film (in samenwerking met de BBC) die de Special Jury Price heeft gewonnen op het Amerikaanse Sundance Festival en genomineerd is voor een Oscar. Het is nog onzeker of de film in de Cambodjaanse zalen te zien zal zijn.

National Mourning Day

25 November is uitgeroepen tot nationale dag van rouw hier in Cambodja. Een nationale collectie-actie, met Els op de nationale tv, wordt georganiseerd. Ondertussen komt de discussie over de verantwoordelijkheden op gang, waarbij hete aardappels duchtig heen en weer worden geworpen.

dinsdag, november 23, 2010

Stampede tijdens Water Festival

Het jaarlijkse Water Festival, dat jaarlijks miljoenen mensen naar de hoofdstad lokt, kende gisteren een tragische afloop toen paniek uitbrak op een smalle brug naar het pas aangelegde Koh Pich ("Diamond") eiland. Ongeveer 300 mensen kwamen om en 400 kwamen in (en rond) het ziekenhuis terecht. Een aangrijpend verslag, met verschillende ooggetuigenverslagen, kan je hier lezen.