vrijdag, mei 24, 2013

bouwen

Een ontwikkelingsland waar de economie het vrij goed doet, heeft ook heel wat nieuwe "building constructions". Jammer genoeg is er zo een vlak na ons.
Vorig jaar hebben ze een huis verbouwd schuin over ons, daarna rechtover ons, en nu... naast ons.
Goed voor de jobmartkt, alleen voldoen de werkomstandigheden waarin ze moeten werken, niet echt aan onze normen.  Ik vermoed zelfs dat ze de plaatslijke wetgeving overschrijden.  De mensen werken hier 7 dagen op 7, van 7u 's morgens tot 5 u 's avonds, met een middagpauze van 2 uur.

Het voordeel van verbouwingen naast je deur te hebben, is dat je makkelijk foto's kan nemen.

De oude manier van funderingen steken:

    
De nieuwere manier van funderingen steken:
 en na de funderingen, moeten ze beton gieten. Het had net geregend en het was nog wat aan het "namiezeren".  Maar, de beton was besteld en moest dus gegoten worden.  Dus, eerst proberen wat water weg te werken uit de putten ...                             en dan beton spuiten...


Een van de volgende lagen beton moet ijzeren staven hebben. Die staven worden ter plaatse allemaal op maat geslepen, gebogen, ineen geregen. Het slijpen, buigen van de staven wordt door de mannen gedaan, het op z'n plaats zetten en vast maken met ijzerdraad door de vrouwen.

 Daarna moeten die ijzeren constructies omkaderd worden door houten planken.
En dit moet dan opgevuld worden met beton.  Jammer genoeg was de betonmolen wat laat, en ging het werk verder in het donker. En ze hadden weliswaar 1 TL-lamp om het ganse terrein te verlichten.

De dag nadien ziet de beton er verbazend goed uit.  En nu worden er overal stenen op de grond gesmeten.


Tijd om aan de eerste verdieping te beginnen. Eerst de ijzers plaatsen die nadien met houten worden omringd.  Daarna worden deze bakken gevuld met beton, emmer per emmer.

En dan kunnen we beginnen aan de eerste verdieping.  De pillaren verbinden met balken.  
 

 En af en toe eens een pauze pakken:

Veiligheids maatregelen? let vooral op het schoeisel...

Binnenkort komt hierop een vervolg....