donderdag, januari 30, 2014

Beste wensen vir die nuwe jaarHallo , hier zijn we weer,

We zijn nu iets meer dan een week ingetrokken in ons nieuwe huisje in Pretoria.  Ons huisje is gelegen in een “estate”, wat mij de eerste indruk gaf van een hoop vakantiehuisjes bij elkaar.  Tot we eens rond wandelden in de “estate”, en zagen dat er toch heel wat verschillende – stijl, grootte, baksteen - huizen zijn.  


 onze eetplaats en keuken

Onze tuin  en patio:


In een ander land toegekomen houdt in dat er heel wat moet geregeld worden.  Zo moesten we een bankrekening openen, om de huur te kunnen betalen.  Daarvoor hadden we echter een telefoonnummer nodig. Dus, wij naar de verschillende telefoon operatoren, prijzen van abonnementen, pakketten etc vergelijken.  Toen we onze aankoop wouden doen, bleek dat we een 3 maand “bank statement” nodig hadden, van een Zuif-Afrikaanse bank wel te verstaan.  Daar stonden we dan.  We hebben ons dan een prepaid sim kaart gekocht.

Ook de electriciteit werkt met een prepaid systeem.  Je zet geld op je account, en als het op is krijg je een bericht, sms, dat je krediet moet bijkopen. 
Toen we toe kwamen hadden we nog niets, geen telefoon, geen bankrekening, en konden we dus geen electriciteit prepaid aankopen.  Gelukkig had de dame van de electriciteitscompany medelijden met ons en heeft ze voor llicht en warm water gezorgd in ons huisje. 
Hier gaan we iets meer zelf koken dan in Cambodia, maar dan moet je wel je gerief hebben he. 
Ons potten en pannen zijn we gaan kopen in de … MAKRO.   En er is ook een Spar in de buurt.  We voelen ons al helemaal thuis.

Ha, mijn eerste leuke Afrikaanse woordje dat ik wil delen met jullie: een tuimeldroƫr.