donderdag, mei 29, 2014

Durban en Soweto

Na onze trip in Hluhluwe en Saint Lucia gingen we naar Durban.  Durban is de 3de grootste stad en grootste havenstad in Zuid-Afrika.  In Durban, en in heel Kwazulu-Natal, wordt er bijna geen Afrikaans gesproken maar vooral Engels.De blanken hier zijn meestal van Britse en niet van Nederlandse oorsprong.  De meeste zwarten zijn Zulus en spreken dus zulu.  Heel wat plaatsen zijn dan ook genoemd naar de zulu koning, Shaka Zulu. De huidige president, Jacob Zuma, is oorspronkelijk van Kwazulu-Natal en is een Zulu. 
De tweede grootste groep inwoners zijn de Indiërs.  De Indiërs werden indertijd naar Durban gebracht om te komen werken, voor de Britten, op de velden suikerriet.  Als gevolg daarvan zijn er nu heel wat Indische restaurants, met heerlijke curries. 
Om een beeld te krijgen van de stad hadden we een gids gehuurd die ons de belangrijkste bezienswaardigheden toonde.  Onze gids was zelf van Indische oorsprong.
Hij bracht ons eerst naar de prachtige stranden, die nu toegankelijk zijn voor iedereen.  Dat was anders ten tijde van apartheid.  Toen waren er aparte stranden voor de blanken en voor de anderen.   
En, we zagen het prachtige stadium, gebouwd en gebruikt voor de wereldbeker. 

Township in DurbanNa onze uitgebreide toer keerden we terug naar onze bed & breakfast.  Dit werd open gehouden door een gepensioneerd koppel.   De man is 82 jaar en nog steeds aan het werken als een advocaat.   Ze wonen in het oudste huis van Durban, Elephant House.  Het werd zo genoemd omdat vroeger de olifanten zich aan de palen van het terras kwamen schuren. 
Gelegen bovenop de heuvel, hadden we een mooi zicht over de stad.   
Na 2 dagen daar waren we weer op weg naar Pretoria.  Maar we maakten een stop in Johannesburg, in Soweto.  Soweto is de afkorting voor South West Township.  Het is één van de grootste townships in Zuid-Afrika.  Er is ook een backpackers plaats, waar we een nachtje overnacht hebben.  De dag nadien deden we een fietstocht in de township.  De township is gigantisch groot maar de korte fietstocht gaf ons toch een beetje een beeld van hoe het leven in de township is.  Onderweg stopten we even om een plaatselijke delicatessen te proeven met een lokaal drankje.  Kaak van de koe met een glas “bier”. 

Toen we weer verder wooden fietsen, bleek mijn fiets gestolen.  We hadden twee gidsen in onze groep.  Eén van hen gaf mij zijn fiets en ging op zoek naar de fiets.  Onze tocht kon na enige vertraging voortgezet worden, met maar 1 gids.  Een half uurtje later vergezelde de tweede gids ons opnieuw met de gevonden fiets.  Bleek dat iemand even de fiets gebruikt had om een pint bier te gaan kopen.  J  Volgens de gidsen wordt weinig of niet gestolen omdat iedereen elkaar beschermt en de schuldige, als hij gevonden wordt, krijgt slaag.  

donderdag, mei 15, 2014

Hluhluwe en Saint Lucia

Vorige week zijn we een deeltje van Zuid-Afrika gaan verkennen.  Zoals alle Zuid-Afrikanen namen we onze auto en gingen op weg.  Zuid-Afrikanen staan vroeg op, maar aan die gewoonte hebben we ons nog niet helemaal kunnen aanpassen.  Om 6u 30 uit ons bed vond ik al een goeie prestatie. 
Na alles ingepakt te hebben in de koffer, waren we op weg naar Kwazulu-Natal, één van de negen provincies.  Het is de provincie gelegen in het zuid-westen van het land. 

Onze eerste dag moesten we iets meer dan 600 km afleggen om aan het natuur reservaat van Hluhluwe te geraken.( uitgesproken als  shloeshloewe (ongeveer)).  Door een foute boeking konden we niet in het park zelf overnachten, en hadden we een andere, maar zeer mooie lodge gereserveerd buiten het park. 
De rit naar Hluhluwe was prachtig.  We reden niet langs de autosnelweg, maar de baan was ook zeer goed, en we konden rijden aan 120 km/u.   In de vroege avond kwamen we dan, na een prachtige rit, aan aan onze overnachting.  De lodge is gelegen op een domein van 80 ha.  Een aantal dieren loopt er vrij rond.  Zo passeerden er een soort van wilde parelhoenen en antilopes aan het terras van onze bungalow.  Aan de receptie vertelden ze ons om als het donker was niet te ver van de bungalows weg te wandelen want er waren sporen van een luipaard gezien de dag voordien.  De buurman, een paar kilometer verder, heeft aan zijn omheining camera’s staan die een foto nemen bij beweging.  En, hij had inderdaad foto’s van luipaarden die over de omheining klommen. 
Die avond kregen we een lekker avondmaal van kudusteak. Lekker!  Het koelde goed af, maar aan het kampvuur en met een extra pull aan was het redelijk te doen.


De volgende ochtend hadden we een gids gehuurd om ons naar het natuurpark te begeleiden.  Om 5u30 vertrokken we.  Het was barkoud en met al mijn pulls aan (t-shirt met korte mouwen, 1 met lange mouwen en 2 fleezen) kropen we in een open jeep (wat het zo koud maakt natuurlijk).  Bij zonsopgang kwamen we aan de ingang van het park.  Jammer genoeg kwamen al snel de wolken opzetten.  Gelukkig had de gids poncho’s en dekens in de jeep liggen, want een regenjas hadden we niet bij (niet helemaal goed voorbereid).


Door het slechte weer bleek dat er veel dieren schuilen onder de bomen en in het struikgewas.  Dit,  gecombineerd met het feit dat het park zon’n 100 000 ha is, een derde van België, maakt het niet altijd eenvoudig om “wildlife”te zien.  Maar, het was een prachtig landschap.

En dan plots, daar waren de giraffen.  Wat een elegante dieren. We zagen ook nog een aantal antelopes en buffalo’s.  Aan de picknick plaats konden we ons even opwarmen aan een warme koffie of thee en keken we naar de aapjes rondom ons. 

Rond 9u keerden we terug naar onze lodge en kregen een we een uitgebreid ontbijt.  Bovendien hadden we een prachtig zicht vanuit het restaurant over het meer, False Bay.  Ondertussen waren de wolken bijna helemaal open getrokken en konden we ons beginnen opwarmen aan de eerste zonnestralen. 
In de namiddag zijn we gaan wandelen rond het meer, een stukje ervan tenminste.  Aan het meer zagen we enkele visarenden, en 2 sadlle billed storks.  2 grote ooievaars met een knalrode bek met dikke zwarte band.  Mooi!
De dag nadien trokken we verder naar de kust,  het dorpje Saint Lucia.  Daar hadden we een campingplaats gereserveerd en konden we meteen onze tent uitproberen. 
Aan de receptie bleek dat ze 2 staanplaatsen gereserveerd hadden voor ons.  Voor elk van ons een staanplaats, één voor mij en één voor Stefaan.  Gelukkig zag de vrouw aan de balie dat dat idioot was en gaf toe dat er een fout in de booking was.  Ze stelde ons voor om een refund aan te vragen, wat we dan ook deden.


Saint Lucia ligt aan een meer dat uitmondt in de zee, excuseer oceaan.  Wat een mooi gebied ook.  Jammergenoeg mochten we er niet zwemmen.  Toen we de krokodil zagen wisten we waarom.  ‘s Nacht is het er ook utkijken voor de hippo’s, die gelukkig niet door de kamping liepen. 

In Saint Lucia deden we een fietstocht en zagen we zebra’s en wildebeesten. ‘s Avonds deden we een “nightdrive” en zagen we hippo’s, buffalo’s , een kameleon ( zo schattig) en… een hyena.  We zagen ook verschillende antelopes zoals de kudu, waterbuck, nyala, red duiker, en bushbucks.   Zal nog even moeten studeren om die te leren herkennen. 
Saint Lucia ligt zo’n 35 km van Cape Vidal waar we naartoe gereden zijn met de auto.  Daarvoor rijd je weer door een natuurpark.  Onderweg zagen weer antelopes, maar ook luie hippo’s in het water, buffalo’s, warthogs en zebra’s.  Plots sla ik alle remmen toe omdat Stefaan naast bij alles bijeen roept.  Blijkt daar een neushoorn op 10 m van de weg op zijn gemakje te grazen.  Jihaa!!  Achteraf vertelt een veearts ons dat het een zwarte neushoorn is, want die graast.  De witte eet eerder bladeren van de bomen. 


Na vier dagen natuur, trekken we naar Durban, waar ik in een nieuw bericht meer ga over vertellen.

maandag, mei 12, 2014

Verkiezingen

Het ANC  heeft gewonnen.  Zoals verwacht.  Vorige week woensdag was het verkiezingsdag.  De mensen hadden vorige maand de kans om zich te registreren en op 7 mei konden we dan hun stem uitbrengen.
Het is sinds 20 jaar dat iedereen vanaf 18 jaar kan gaan stemmen.  Het is 20 jaar geleden dat apartheid werd afgeschaft. 
Het ANC kwam de laatste weken nogal in het nieuws wegens corruptie.  Zuma heeft miljoenen belastingsgeld gebruikt om zijn woning, domein is beter, op te knappen.  Maar blijkbaar zijn veel stemgerechtigden dat vergeten op het moment dat ze aan de stembus stonden. Een zak eten of een gratis taxirit doet wonderen.  Het ANC had ook affiches waarop stond: “vote ANC, do it for Madiba (bijnaam voor Nelson Madela)”. 
En hoewel het ANC gewonnen heeft, is het procentueel toch achteruit gegaan.  De grootste oppositiepartij, DA, is er op vooruit gegaan.  Ze zijn goed gegroeid.
Vooral in de provincie van Johannesburg en Pretoria, Gauteng, is het ANC fel achteruit gegaan en de DA vooruit. 

Het wordt nu afwachten wat Zuma gaat doen met de volgende 5 jaar als president.