zondag, juni 15, 2014

Winter

Ik weet niet of de winter officieel is begonnen, maar qua temperaturen is de winter al aangekomen hier.  Vorige week hadden we een koudefront dat over Zuid-Afrika trok. De koude winden komen vanuit Antartica.  Via de kust komen ze dan landinwaarts.  Aan de kust, zoals in Kaapstad, gaat dat gepaard met regen, maar eens de winden aankomen in Johannesburg en Pretoria is de regen eruit. 
Bij ons in Pretoria is het nu dus koud en droog.  Zeer droog zelfs.  We moeten de planten water geven, anders verdorren ze.  Het is hier zelfs zo droog, dat we het merken aan onze meubels.  We hebben enkele meubels vanuit Cambodia overgebracht.  Het hout droogt hier nog verder zodat we enkele barsten gekregen hebben in onze kast. 
Overdag is het aangenaam.  Eerder een lenteweertje zoals in Belgie.  Temperaturen gaan to 18°C of meer soms.  Zolang je in de zon kan zitten is het aangenaam warm.  Maar dan.  Vanaf 16u koelt het af.  Per uur komt er dan een laag kleren bij.   Gelukkig vriest het hier niet vaak.  Vorige week ging het even tot -1, maar in Pretoria blijft het meestal boven nul.  Jammer genoeg zijn de huizen niet echt uitgerust op koude temperaturen.  We hebben geen verwarming, geen haardvuur, enkel glas, geen spouwmuren en overal spleten.  Johannesburg, dat zo’n 50 km van hier ligt is meestal nog 2°C kouder. 

Volgende week gaat Stefaan naar Bethelehem voor het werk, en dan koppelen we er een weekendje aan.  Daar zal het pas koud zijn.  Daar was het vorig weekend -10°C en geven ze voor donderdag -8°C.  We zullen al onze kleren moeten meenemen, denk ik.