dinsdag, maart 17, 2015

Afrikaans

Het Afrikaans is een taal die zeer dicht bij het Nederlands ligt.  Hoewel het niet altijd makkelijk te verstaan is, is het zeer makkelijk te lezen.  Een krant of boek lezen gaat traag, maar het meeste is eenvoudig te begrijpen.  
In de supermarkt hangen vaak ook berichten in het Engels en het Afrikaans. Enkele voorbeelden (vertaling niet nodig, denk ik)


Op een rit naar Pilanesberg, stopten we om te tanken, en ging ik naar het toilet.  Daar hing dit bordje omhoog:  

 Aan onze hotelkamer hing een bordje naast de electriciteitskast met deze waarschuwing:


Of menukaarten zijn tweetalig:vrijdag, maart 13, 2015

wetlands


Vorig weekend waren we weer op weg naar Kgaswane.  Dit keer stond het weekend in teken van stroomgebieden, wetland (wie weet het juiste woord in het Nederlands?) en rivieren.
Een boeiend weekend waarin het belang van rivieren en wetlands nog eens werd aangehaald.
Wetlands zijn belangrijk om de stroming van rivieren te regelen bij grote regenbuien of stormen, of om water te zuiveren, dankzij o.a. het riet dat er groeit.
We hebben ook een mini-wetlandje gemaakt.  Het kind in ons kwam naar boven.  Zand een steentjes zoeken en water halen in de rivier.
We hebben ook nog enkele testen proberen uit de voeren om de kwaliteit van het water te testen. Jammergenoeg bleek heel wat testmateriaal vervallen of kapot.  De testen die wel lukten gaven ons wel aan de het water in goed staat is.
Het weekend was leuk, in de buitenlucht, een prachtig landschap en leuk gezelschap.
woensdag, maart 04, 2015

Bezoek

Eind januari hadden we bezoek uit BelgiĆ«.  Samen hebben we wat rond getoerd en een klein stukje van het land gezien.
We zijn eens gaan kijken naar het centrum van Pretoria en hebben een hop-on-hop-off bus genomen in het stadscentrum van Johannesburg. 
Pretoria is de hoofdstad met de uitvoerende macht die hier zetelt.  Een mooi plein is het kerkplein, of Church square, met enkele belangrijke historische gebouwen.  We zijn binnen gegaan in de old Nederlandsche Bank Building.  Dit gebouw doet nu dienst als toeristische dienst,maar je ziet er nog de oude geldkluizen. 

Naast het bankgebouw staat de oude Raadsaal.  De vriendelijke wacht aan de ingang lie tons een kijkje nemen in dit in 1891 gebouwde gebouw.  Een mooi, klassiek en statig gebouw mooi afgewerkt met hout en het lijkt goed onderhouden. 
Een beetje verder is er het oudste postkantoor dat nog in gebruik is. En tegenover de Raadsaal staat het mooie justitiepaleis.  We konden helaas niet binnen wat er was een hoorzitting aan de gang.  Het is in dit gebouw dat Nelson Mandela veroordeeld werd tot levenslang. 
Afsluiter redden we naar de Union Buildings.  Dat zijn de eigenlijke regeringsgebouwen.  Het gebouw werd gebouwd in 1910 en staat symbool voor de verenging (Union) van de Britten met de Boeren.  Voor het gebouw is er een mooi park met een standbeeld van Mandela.


De bustoer in Johannesburg gaf een mooi beeld van de drukke stad.  Een levendige stad met enkele mooie gebouwen.  Velen staan leeg en zijn wat verloederd.  Maar hopelijk worden de gebouwen in de toekomst opgeknapt. 
Een andere uitstap was naar Lesedi village. In Lesedi village zijn 5 dorpjes opgezet.  Elk dorp stelt een groep voor: Zulu, Pedi, Xhosa, Ndebele en Basotho.  De gids gaf uitgebreid uitleg over de traditionele gebruiken op een entertainende wijze.  Op het einde kregen we een spectaculaire dansvoorstelling.  En om dit alles af te ronden eindigden we met een lekker buffet. 

Na enkele daguitstappen gedaan te hebben, trokken we erop uit voor enkele dagen.  We trokken naar Sabie.  Sabie is een goede utivalsbasis voor de panoramaroute.  En we hadden geluk met het weer.  Januari is midden in de zomer, maar in de zomer regent het vaak.  Dit gaat natuurlijk gepaard met wolken die vaak het zicht belemmeren.  Maar de wolken gaven een bijzonder uitzicht en we hebben geen regen gehad. 
Een van de grootste attracties langs de panoramaroute is de Blyde River Canyon. Hier speelden de wolken ons parten, maar we genoten toch van het zicht. 
Een andere attractie zijn de Bourke’s Luck Potholes.  Hoewel de foto’s overal op internet te vinden zijn en velen weten hoe het er uit ziet, blijft het spectaculair om dat in het ‘echt ‘te zien.  De kracht van de natuur is wonderlijk. 
De volgende bezienswaardigheid waren de 3 rondavels.  Een rondavel is een ronde hut met, vaak, een strooien dak.  En dit is zo herkenbaar in de gebergten.

                                       
Je bent niet naar Zuid-Afrika geweest als je geen safari gedaan hebt.  We zijn niet naar het grote Kruger park geweest, maar het dichter en ook mooie park Pilanesberg.  Het is elke wat anders, en deze keer hadden we geluk, we hebben veel gezien.  Veel antilopes, vooral de impala’s, en gnoes, en een hartebeest.  Maar daarnaast ook de olifanten en giraffen.  En, niet te missen, de neushoorns.  Ze lagen gewoon te snoezen aan de kant van de weg. 
Toen we verderop een groepje auto’s zagen, vermoedden we iets speciaals.  En inderdaad.  We redden naar het groepje toe, en plots, rusitg de baan overstekend zagen we een… cheetah.  Dit was een geslaagde trip.