donderdag, maart 13, 2014

Straatnamen en mieren

Toen we onze auto gekocht hebben, hebben we ook onmiddellijk een gps gekocht.  Nodig om te weten hoe overal te geraken. Een boek is niet genoeg, want heel veel wegen zijn afgesloten omdat het toegangswegen zijn tot “estates”, waar je dan omheen moet.  Maar, deze dagen, waarschijnlijk al een tijdje geleden, hebben ze de namen van de straten veranderd.  En dat staat niet in onze  gps. 
Zo werden Hans Strijdom Drive,  Koningin Wilhelmina Avenue en Hendrik Verwoerd Drive veranderd.  De belangrijkste reden is geschiedenis.  Hans Strijdom was een hevige voorstander van apartheid en heeft het systeem versterkt en verstrengd toen hij eerste minister was. Ook Hendrik Verwoerd werd zijn straat ontnomen. Onder zijn werd o.a. de ANC gebannen en de ANC leiders terecht gesteld.   

 Op naar een vrolijkere noot nu. Vorig weekend heb ik een Cambodjaans gerechtje klaar gemaakt.  Met rijst.  Ik heb al een paar keer rijst klaar gemaakt.  Maar deze keer heb ik onze rijstkoker gebruikt.  En… zo lekker.  Nu weet ik waarom alle Cambodjanen een hebben.  Uncle Benz is er niets tegen. 
Nadien had ik de afwas laten staan om de dag nadien te doen.  Jammer, want de dag nadien, zit alles vol met mieren. 

Vreemd, in Belgie komen mieren af op zoet, in Cambodja op water, in Zuid-Afrika op… vet.