maandag, september 21, 2015

Rugby


Het wereldkampioenschappen rugby is begonnen.  Het hele land is in de ban van rugby. Gisteren, toen ik snel iets wou kopen in de "mall", zag ik heel wat groene T-shirten. Groene T-shirten met het logo van de springboks.  Het Zuid-Afrikaanse nationale team wordt ook wel "bokke", kort voor springboks, genoemd.


Hoewel, het moet gezegd, rugby blijft nog een "blanke" sport.  De blanken supporteren voornamelijk voor rugby, de zwarten gaan eerder supporteren voor voetbal.
Een paar weken terug was er even een relletje waarbij de South African Rugby Union verweten werd te weinig moeite te doen om zwarten aan te moedigen om rugby te spelen.  Er werd zelfs gedreigd om de paspoorten van de spelers van de nationale ploeg in te trekken zodat ze niet konden vertrekken voor de wereldbeker.  20 jaar na apartheid is er nog steeds minder dan 30 % van spelers zwart of gekleurd.
Gelukkig heeft het niet zo'n vaart gelopen, en zaterdag hebben de "bokke" hun eerste wedstrijd gespeeld.  Helaas, ze hebben de wedstrijd verloren, tegen Japan, niet echt een grote favoriet.

Hopelijk wordt de volgende wedstrijd beter.