donderdag, december 17, 2009

gsm operatoren

Toen we hier vorig jaar in Cambodia toekwamen, waren er enkele gsm-operatoren, maar de laatste maanden kwamen er een paar nieuwe bij. Wij hebben een sim-kaart van Cellcard, enkele nieuwe operatoren zijn hello, beeline (de geel-zwarte tuk tuk van enkele vorige berichten was een voorbeeld van hun reclame), ...
De nieuwe operatoren komen op de markt en om nieuwe klanten te winnen, doen ze heel wat promoties en geven goedkope tarieven. De Khmer houden dat allemaal in het oog. Meestal hebben ze een gsm waar ze twee sim-kaarten kunnen insteken (een chinees merk), en afhankelijk van naar wie ze bellen, kiezen ze hun netwerk. Vorig jaar vertelde een leraar mij dat hij 2 gsms had, dat is dus 4 kaarten, 4 netwerken!
Onlangs stond er in de krant dat er een nieuwe wetsvoorstel was ingediend. De regering wil een minimumprijs (!) invoeren voor telefoongesprekken. Blijkt dat cellcard, die hier eerst op de markt was, heel wat last lijkt te ondervinden van de nieuwe concurrentie , en, er is ergens een familielid van Hun Sen, de eerste minister, die belangen heeft bij Cellcard (surprise?). Het feit dat cellcard inkomende gesprekken van andere netwerken blokkeert, daar wordt niet over gesproken. Hoe gaat dit aflopen??

Geen opmerkingen: