vrijdag, juni 30, 2006

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Hallo lezers,
Na 5 maanden India zijn we veilig en wel in Singapore aanbeland- in de Little India wijk weliswaar, we blijven nog even met een half been in India hangen. Halfweg onze reis ook, en dus hebben we bij een diner bij Peter Scot in Kolkatta elk een lijstje gemaakt met de persoonlijke hoogtepunten en ergernissen. De lijstjes waren verrassend gelijklopend en hebben we samengevoegd:

12 Hoogtepunten (in willekeurige volgorde):
1. Indische keuken: lassi, thali"s, dosa's, Kerala fish curries... na een dag in Singapore gaan we wanhopig op zoek naar Indische restaurants.
2. Theyyam uitvoering in Kerala. Nachtelijke dansen, waarbij dansers zich vereenzelvigen met een god, dansen en in vuur gaan liggen. Adembenemend.
3. Trekking in de Indische Himalaya. Goecha La, Singalila, Markha en Stok Kangri. Vergezichten, oog in oog met zeven- en achtduizendreuzen en er bijna eentje beklommen van 6000m. Grensverleggend.
4. Meherangargh Fort in Jodhpur. Voor ons het mooiste en informatiefste van de forten in Rajasthan.
5. Fort Cochin. Atmosferisch havenstadje in Kerala en toegangspoort voor de prachtige Backwaters. Decor voor Rushdies "The Moor Last Sigh", dat we beiden lazen (en aanbevelen).
6. Varanasi. De "City of Eternal Light" is India op zijn vreemst. Mensen baden, offeren en verbranden lijken aan de "Ghats" van de heilige Ganges. Fascinerend.
7. Sri Meenakshi Tempel in Madurai. Mooiste tempel in het zuiden van India, vooral ook door de constante stroom van volgelingen.
8. Golden Temple in Amritsar. Prachtige tempel van de Sikhs, inclusief de welgeorganiseerde massakeuken.
9. Indian Railways. Geen reis in India is compleet zonder gebruik te maken van de trein. Het grootste treinnetwerk ter wereld met meer dan 1 miljoen werknemers.
10. Steden van Delhi. Verschrikkelijk de eerste keer, maar fascinerend bij een tweede en derde bezoek, de stad heeft verrassend veel te bieden en de Paharganj wijk laat niemand onverschillig.
11. De Taj Mahal. Volgens sommigen het mooiste gebouw ter wereld en wie zijn wij om dat tegen te spreken.
12.Ladakh. Twee dagen rijden door de Himalaya van de dichtstbijzijnde stad, omgeven door de Himalaya is dit prachtig gebied met een Boeddhistische cultuur. Jammer genoeg begint toerisme er een zware tol te eisen.

6 ergernissen
1. Indian Railways. We hebben nog altijd nachtmerries van het reserveren van treinen en pech met de medereizigers in het compartiment kan een lange treinreis in een calvarie maken.
2. Getoeter. Lawaai is overal in India. Auto's toeteren constant en voor elke mogelijke reden.
3. Voetganger zijn in India. Het verkeer in India is gebaseerd op hierarchie. De voetganger komt op de laastste plaats, gevolgd door fietsrickshaws, autorickshaws, auto's, bussen en, op de eerste plaats, de almachtige heilige koe.
4. Staren. Mensen zijn gefascineerd door buitenlanders en staren ongegeneerd. Soms grappig, vaak vervelend.
5. Stank. Afvalophaling is afwezig in grote delen van India. Alles ligt dus op de straat en ...
6. Rijke buitenlanders. Indiers zien buitenlanders als rijke geldrondstrooiende wezens. Toegangsprijzen gaan maal 10 en verkopers denken dat we alles willen kopen, "omdat het voor ons toch niets kost."

Geen opmerkingen: