zondag, augustus 24, 2008

Het verkeer

Dag allen,

Op weg naar onze tailor en meubelzaken hebben we heel wat vreemde en opmerkelijke dingen gezien in het verkeer. Het is een uitdaging om hier zelf met de brommer rond te rijden. Hopelijk krijgen we niet te snel een ongeluk, want als blanke ben je altijd in fout. Verkeersregels zijn er wel, maar er kan een mouw aangepast worden.
Als je op een kruispunt naar links moet, dan wacht je niet tot het verkeer van links gepasseerd is. Je rijd naar links op het linkerrijvak, zo ver mogelijk naar links, tegen het verkeer in. Dan wacht je gewoon het goede ogenblik af om naar het rechterrijvak te gaan.
Als je op een kruispunt rechtdoor moet, mag je niet stoppen. Je rijdt rechtdoor, weliswaar zeer traag, en wringt je door het verkeer. Het verkeer van links en rechts rijdt dan wel rond je.
Op een groter kruispunt staan er lichten wat meestal wel een opluchting is, want dan moet je je zo niet door het verkeer wringen. Er staat ook steeds mooi aangeduid hoe lang het rood/groen blijft. Als het dus 90 seconden rood blijft, kan je beter even de moter afleggen. En 3 seconden voor dat het groen wordt, kunnen de ongeduldigen al doorrijden.
Vandaag heb we een fiets gekocht. Dat is goed voor kleine afstanden. Op grote banen rijden met een fiets is gevaarlijk, gezien de hierarchie in het verkeer (bussen en trucks bovenaan, dan auto's, motos, fietsers en voetgangers).

Tot ziens.

Interieur

Beste lezers,

Het is een tijdje geleden, maar hier is een nieuw bericht. We zijn nogal druk bezig geweest op zoek naar stoffen om nieuwe overtrekken voor de zetels te laten maken, en dus ook op zoek naar een "tailor" om de overtrekken te maken. Volgende week mogen we dan de overtrekken en de gordijnen, die we dan ook maar besteld hebben,afhalen.
Daarnaast zijn we nog op zoek geweest naar een kast. Een lange zoektocht omdat onze smaak toch wel wat anders is dan de smaak van de Khmer. Zij hebben vooral de voorkeur voor houten meubels met heel wat versiering in gegraveerd en bovendien geschilderd met blinkende verf. Vind dan maar eens ergens eenvoudige mat gekleurde meubels. Maar onze moeite werd beloond. Een winkeltje gevonden met leuke meubeltjes, en je kan er zelfs je eigen ontwerp binnen leveren. Binnen een week mogen we onze kast ophalen. Ons interieur begint zo stlaan een beetje vorm te krijgen.

zondag, augustus 10, 2008

Kaas

Beste lezers,

Ondertussen zijn we in ons nieuw appartementje ingetrokken. De koffers zijn ongveer uitgepakt, maar veel dingen moeten nog een plaats krijgen. Ook de inrichting zal beetje bij beetje gebeuren. We zullen nog een cd-rekje moeten halen, nog een boekenrekje en nog iets om onze kleren in weg te bergen. De kleerkast die er staat is niet zo groot.

Stefaan werkt momenteel nog in Phnom Penh. Zijn kantoor in Kandal, zo’n 30 minuten rijden met het brommertje, is nog niet ingericht. Nog geen tafels en stoelen, wel al internet.
Doel van het project is, in een notedop, het helpen van de leraars wetenschappen in de lerarenopleiding, te vergelijken met de regentaten in Belgie, met het vinden en uitwerken van leuke, eenvoudig te maken experimenten. Ideeen zijn altijd welkom.
Op voorhand wisten we dat het niveau van wetenschappelijke kennis niet zo hoog ligt, maar het blijft verbazen hoe weinig kennis ze hier hebben, en hoe weinig material er voor handen is. Vaak wordt er vanbuiten geleerd, en is het inzicht beperkt.

Gisteren gaan eten met een aantal Vlamingen, en na een paar uur, draait het gesprek uit op, jaja, de politiek in Belgie. Leuk om wat landgenoten tegen te komen en ideeen uit te wisselen. Zo weten we nu ook waar we kaas kunnen vinden, soms hebben ze hier Port Salut!

Scholen

Beste lezers,

Voor de kinderen hier is er een leerplicht tot 14 jaar, wat nauwelijks wordt opgevolgd. Een redelijk deel ervan maakt de lagere school af, maar in het middelbaar zijn er heel wat die afhaken.
In de lagere school is er een gebrek aan leslokalen. De oplossing hiervoor is dat leerlingen ofwel in de voormiddag ofwel in de namiddag naar school komen. In de namiddag naar school gaan heeft als nadeel dat de leslokalen veel warmer zijn. Daarom wordt er elke maand gewisseld. Wie in september in de voormiddag gaat komt in oktober in de namidag en omgekeerd. Voor alles is een oplossing.

Er zijn te weinig middelbare scholen waardoor de afstand voor sommige kinderen te groot wordt. Voor anderen is het te duur. Ouders zien nog vaak het nut niet in van scholen. Er is dus nog werk aan de winkel.

zondag, augustus 03, 2008

Taalles

Hoi hoi,

De verkiezingen hebben net een week geleden plaats gehad. En er lijkt niet veel veranderd. De heersende partij, CPP, is er uit gekomen als overwinnaar en zullen waarschijnlijk opnieuw een coalitie aangaan met hun vorige coalitiepartner, funcinpec.
De oppositie trekt de resultaten van de verkiezingen in twijfel, maar daar wordt waarschijnlijk weinig gevolg aan gegeven. Het leven gaat hier dus zijn gewone gangetje.
Binnen 2 dagen verhuizen we naar ons nieuwe stulpje. Als we op ons balkon-terras zitten hebben we zicht op het zwembad van de Bulgaarse Ambassade, en achter ons ligt dan de Zweedse ambassade.
Gisteren zijn we gaan zwemmen. Direct ook een abonnement genomen. Het lijkt ons de enige mogelijke manier om hier aan sport te doen. ( joggen of tennissen bij 35 graden zien we niet echt zitten). Het zwemmen gebeurt hier altijd in een openluchtzwembad, dag in, dag uit. Zelfs bij een "plotse" bui zwemmen de mensen gewoon voort.
Onze taallessen lopen ook rustig verder. We kunnen al goeiedag zeggen en vragen hoe het gaat. De laatste les ging over de markt. Dus nu kunnen we onze appelsienen en bananen kopen op de markt en vragen hoeveel dat kost. Beetje bij beetje krijgen we iets gezegd. En, we zijn nu ook begonnen met schrijven. De getallen kennen we al en al 8 medeklinkers. Nog 24 te gaan. En dan nog de klinkers...

Els en Stefaan