maandag, oktober 27, 2008

vrijetijdsbesteding

Vorige week zijn we gaan bowlen, met de collega's van Stefaan. De electriciteit is 3 keer uitgevallen in een uur, maar gelukkig werden onze behaalde punten toch steeds opgeslaan. We konden dus gewoon verder spelen na eerst 2 minuten in de pikke donker te zitten. Naast de bowling, op het tweede verdiep in een shopping mall, waren er ook botsauto's. Bijna zoals kermis in Laar...
Gisteren zijn we nog eens gaan zwemmen. Altijd een belevenis om de Khmer bezig te zien. 's Zondags komt er altijd een hoop jeugd "zwemmen". De meeste kunnen niet zwemmen en komen gewoon spelen. Aan de ingang kiezen ze dan een zwembroek uit. Daarna gaan ze zich uitkleden in een kleedkamer waar, bij de vrouwen tenminste, het stinkt naar de appelsienen. De kleedkamer is ook een "relaxroom". Het is blijkbaar populair om je in te wrijven met een brijtje van appelsienen.
Na het zwemmen kan je je haar kammen, met de kammen die er ter beschikking liggen, en je oren kuisen, met de oorstokjes die je kan nemen. Als dat geen service is...

vrijdag, oktober 17, 2008

plastic en blik

Hoi hoi,

De blikjes cola die we kopen, vliegen er door. Vaak heb je nood aan suikers, dus een colaatje kan deugd doen. We hebben ook al gemerkt dat we toch wat meer zouten moeten eten. Door al dat zweten hier, verlies je wel wat aan zouten.
Een groot nadeel is dat we heel wat afval produceren aan blikjes en platieken flessen. En, sorteren, dat kennen ze hier niet. Maar, af en toe passeert er hier iemand te voet met ne grote kruiwagen, om spullen te verzamelen. Je hoort ze al van ver komen, met hun toetertjes. Het is niet duidelijk wat ze allemaal ophalen, maar met mijn blikjes waren ze alleszins al zeer content. Blijkt dat ze per blikje 100 riel krijgen (4000 riel = 1$). Dus toch een beetje sorteren...

woensdag, oktober 08, 2008

muggen en electriciteit

Beste lezers,

Het einde van het regensiezoen is in zicht, met af en toe nog een hevige bui. De buien komen nu maar om de paar dagen, maar daarom niet minder hevig.
Toen we opstonden had het net goed geregend. Maar we ontdenkten dat er ook zeer veel muggen waren. We hebben ons onlangs een waar marteltuig gekocht. Een tennisracket waar spanning op staat en waarmee je de muggen kan electrocuteren. Ik herinner me dat we nog gelachen hebben toen mijn zus, Veerle, ons zo iets liet zien, en nu hebben we dat ook. 't Is wel effectief en, vooral spectaculair, met al die vonken.
Die racket kunnen we ook in 't stopcontact steken en heropladen.
Gisteren hebben we ook de electriciteit van ons appartement betaald. We hebben aan de eigenaar betaald, die dan naar de electriciteitsmaatschappij gaat om de factuur te betalen. Overschrijvingen zijn hier nog niet ingeburgerd. Ook wanneer je je internet op het einde van de maand moet betalen, moet je met het cash geld naar de internetmaatschappij gaan betalen.
De banken hebben hier nog potentieel.

zaterdag, oktober 04, 2008

Kep

Hallo allen,

Leuk om zo af en toe ook nieuws te krijgen van het thuisfront. Merci, Anne.
Vorige week hadden we een verlengd weekend en zijn we er even tussenuit geknepen en naar Kep (of Keb) gegaan. Een rustig kustdorpje. Enfin, in de week rustig, maar in het weekend veel Kmer die een daguitstap maken vanuit Phnom Penh. Ze komen dan allemaal "picnicken". Vlak aan het strand kan je dan een matje huren om je met de hele familie neer te vlijen.
Aan de "stalletjes" kan je dan iets bestellen om te eten en drinken. En aan zee is het... vis natuurlijk. Voor weinig geld kan je een heel bord grote scampi's of squid bestellen. Elk bestelden we een kleine portie, en hebben daarmee echt goed gegeten. Voor diegenen die afkomen, we zullen daar eens passeren.

Toen we thuiskwamen, kregen we van de huisbaas nog een lekkere curry. Ons verlengd weekend was te danken aan een Boeddhistische feestdag, Pchum Ben, en zij hadden een feestmaal klaar gemaakt. Dit is de feestdag, eigenlijk -dagen, waarop de Cambodjanen hun voorouders herdenken. Ze moeten hun voorouders eerbetoon gaan brengen in de pagoda's, door hen offers en eten te brengen. Velen gaan tijdens die dagen terug naar de familie. Druk druk op de weg, behalve in Phnom Penh.

Vele groeten en tot de volgende