dinsdag, juli 28, 2009

Maleisie

We zijn net een weekje terug thuis van ons verlof naar maleisie. Na een vluvht naar Kuala Lumpur vlogen we door naar Borneo. Een stukje in het noorden behoort tot Maleisie, het zuiden is deel van Indonesie. Ons hoofddoel van de reis was gaan duiken. En dat hebben we dan ook gedaan. Met drie duiken per dag, 7dagen duiken, is ons aantal duiken bijna verdubbled. Het mooiste en meest bezochte eiland is Sipadan. Tot enkele jaren terug waren daar hotels, maar de regering had beslist om iedereen daar af te jagen, om de koralen en de onderwaterwereld minder te beschadigen. Dat is mooi gelukt. Een van onze duikmeesters, die daar al 15 jaar duikt, wist te vertellen dat de koralen al veel mooier zijn en het aantal vissen groter is dan enkele jaren terug.

Het eiland Sipadan is bijna volledig militaire basis en we mochten er dan ook niet rondwandelen. Enkele jaren terug hadden piraten het eiland ingenomen, en het leger staat nu in voor de veiligheid.

Alle duikplaatsen waren zeer mooi. Elke dag gingen we wel naar een ander eiland duiken. We hebben een school barracuda’s gezien, dolfijnen, haaien (white tip reef shark), en hopen schildpadden.

Andere vissen zijn minder spectaculair om te vemelden, maar zijn niet minder mooi (vaak zelfs mooier). Zo zagen schorpioenvissen, krokodilvissen, lionfish, enz.





Tussen 2 duiken hadden we telkens een rustpauze van minstens een uur. En op zo’n idyllisch eilandje zou je wel willen blijven liggen...




Op die eilandjes wonen ook mensen met kinderen. Deze kinderen gaan niet naar school maar helpen hun ouders, verkopen kokosnoten aan de toeristen en spelen voluit. Ze hennem dan ook hun eigen schommel gemaakt:

Geen opmerkingen: