zaterdag, oktober 24, 2009

dure wagens

In Cambodia is er een vrij grote kloof tussen de rijken en de armen. Van als je wat geld hebt hebben ze het idee dat je dat moet tonen. Het lijkt dat er elke dag auto's bij komen. Jammer genoeg zijn het altijd van die grote SUV's van het merk Lexus of Hummer. Sommige menen ook dat het niet nodig is om een nummerplaat te hebben, anderen hebben er een maar hoe exotischer hoe beter. Die nummerplaten kunnen gewoon gekocht worden langs 't straat. Zelfs platen van RCAF (Royal Cambodian Air Force) kunnen gekocht worden.

Zelfs voor de tuktuks zijn zo'n nummerplaten in trek.

Als je met een grote auto rijdt mag je je ook iets meer permitteren en mag je parkeren waar je wil (zoals hier vlak voor de inkom van een restaurant, op de hoek van het kruispunt op het einde van onze straat). Nu ja grote auto, nen tank is soms een beter woord. Waarom je zo iets koopt is mij een raadsel want het is niet mooi, verbruikt veel benzine, niet makkelijk om te parkeren (hoewel hier laat ge uwe auto achter waar ge plaats vindt)...

woensdag, oktober 21, 2009

CNVLD


Vorige week zijn we naar de finale gaan kijken van de CNVLD (Cambodian National Volleybal League (Diasabled). Het startuur was 19 u en we kwamen 2 minuten te vroeg aan. Voor een zitplaats hoefden we niet te vrezen, de zaal was nog bijna leeg. De wedstrijd werd wel rechtstreeks uitgezonden op tv, dus de kijkers zaten misschien gewoon thuis?? Uiteindelijk begon de wedstrijd pas om 19u30.
In Cambodia kan er dus een Volleybal League opgesteld worden met mensen die ofwel een arm ofwel een been missen. Er wordt dus vaak met een prothese gespeeld. Een 1-persoonsblok is hier dus soms ook maar een 1-handsblok.
Het niveau is niet te vergelijken met een landskampioen van bij ons, maar het is soms wel behoorlijk volleybal.
Op wereldniveau staat Cambodia op de derde plaats. Goed, maar ook jammer want het zegt wel iets over het aantal "disableden".

woensdag, oktober 14, 2009

Khmer rouge tribunaal

De ernstige misdaden, begaan tijdens de Khmer Rouge periode, worden deze dagen voor het gerecht gebracht om uiteindelijk na zovele jaren recht te laten spreken. 5 misdadigers moesten voorkomen. Enkele weken terug was er een voorstel gekomen om nog 5 extra mensen voor het gerecht te laten komen. Hun Sen, de eerste minister van Cambodja heeft zich proberen tegen te verzetten, door te waarschuwen voor onstabiliteit en burgeroorlog in zijn land.
Hun sen, zelf lid geweest van de Khmer Rouge, maar een lagere ranking, wil zijn vrienden beschermen. In het Khmer Rouge Tribunaal moest de beslissing vallen over de 5 extra mensen, genomen door Cambodjaanse rechters maar ook rechters vanuit het buitenland zoals Frankrijk, enz. Uiteindelijk is het voorstel goedgekeurd. Volgens wat we lezen in kranten, hebben de Cambodjaanse rechters tegen gestemd, de buitenlanders voor. Gelukkig waren er meer buitenlanders (Ik geloof maar 1, maar ja).

Vandaag las ik op www.khmerization.blogspot.com dat Hun Sen een bodyguard unit heeft van 4000 man. Volgens een vroegere werknemer van UNOHCR (United Nations Office of the High Commission for Human Rights) zijn deze goed opgeleid en getraind in het buitenland en hebben ze een moderne uitrusting. Daarnaast is er nog brigade 70, dat bestaat uit 2000 man, en dient als reservekrachten voor de bodyguards. Een prive legertje voor de eerste minister dus.

dinsdag, oktober 13, 2009

vrijetijdsbesteding

In het weekend hebben we wat meer tijd en dan gaan we ook wel eens shoppen. Iedereen doet dat hier ook in z'n vrije tijd. Op de markt is het niet altijd leuk, wel gezellig, maar vooral druk, kraampjes die overhoop en overvol liggen. Best vraag je wat je nodig hebt, ipv van het zelf te beginnen zoeken.

Je kan er meestal wel alles vinden wat je wil, als je maar geduld hebt.
Zo kan je er ook je avondeten kopen. En je betaalt per gewicht:



Heel wat mensen gaan graag naar de "shopping malls", maar dat is dan vooral omdat er airco is.

Hoewel dat die wel de juiste temperatuur moet hebben. Zo is er een shopping mall waar bijna geen volk is, omdat het er te koud is. Iets kopen in een shopping mall is meestal iets duurder dan op de markt. Vaak is de shopping mall hier in Cambodja een veredelde markt met airco, buiten dat de kraampjes niet zo vol liggen en er meer wandelruimte is. De winkeliers moeten hun stekje ook iets duurder betalen waardoor ze hun verkoopswaren ook wat duurder moeten verkopen dan op de markt. De Khmer spenderen dus vaak uren in shopping malls (Er zijn er denk ik 3 in Phnom Penh) zonder iets te kopen.
Voor de mensen van het plattenland is het ook een hele uitdaging, omdat de meeste van hen nog nooit een roltrap hebben gezien, laat staan dat ze er een zouden gebruikt hebben. Soms kom je dus inderdaad iemand tegen die niet meer naar beneden durft.

woensdag, oktober 07, 2009

vervoer2

Vorig bericht ging het over ons vervoer. Hier is een vervolg...Ook als de Cambodianen ergens naartoe moeten, nemen ze de tuktuk. Enig verschil is dat zij er met een gans gezin in kruipen, tot soms meer dan 10, comfortabel is anders, maar ja...


In Cambodia wordt ook veel vervoerd met een remorque, of ge hangt het aan een brommertje, of ge loopt er zelf voor:




Winkeliers hebben ook hun winkeltje altijd bij. Ge last dat aan uw brommerke en ge kunt er mee rondrijden, altijd alles mee.

zaterdag, oktober 03, 2009

vervoer

Het vervoer in Cambodia is wat anders dan in Belgie, zoals jullie wel gemerkt of gehoord hebben. Er zijn hier ook wel bussen die de grote steden verbinden en is er is zelfs een trein die van Phnom Penh naar Battambang rijdt. De trein doet er weliswaar 12 a 20 uur over, terwijl de bus er 5 a 6 uur over doet. Hier moet je al een echte avonturier zijn om met de terin te reizen.
Maar binnen Phnom Penh is het wat anders dan onze zo vertrouwde "De Lijn".
Stefaan rijdt met z'n brommertje naar het werk, en ik met de fiets.


Ik wordt al eens met een raar oog bekeken. Hier en daar hebben al een paar mensen gesuggereerd dat ik toch een brommertje zou moeten kopen ( en ik moet maar 7 minuten fietsen naar het werk). In Cambodia rijd je alleen maar met de fiets als je je geen brommer kan veroorloven.
Als ik verdere afstanden moet doen, neem ik als eens een motodop. Dit is iemand die met de brommer rijdt, en waar jij dan achterop bij kan gaan zitten. 's Middags rijden er iets minder rond, want vaak wordt er dan een middagdutje gedaan.




Zijn we met met meer dan 2, of moeten we grote inkopen doen, dan moeten we al eens een tuktuk nemen.



Net zoals auto's en bussen in Belgie met reclame rondrijden, doen tuktuks dat hier ook. Onlangs is er een nieuwe gsm-provider op de markt gekomen, en nu zie je verschillende tuktuks in hun kleuren rondrijden.


Ook als het regent met je beter af met een tuktuk. Ze zijn volledig uitgerust met een regenscherm. Enige nadeel is dat ze dubbel zo duur zijn als een motodop en als het regent durven ze er nog ne slag bij doen..