woensdag, oktober 14, 2009

Khmer rouge tribunaal

De ernstige misdaden, begaan tijdens de Khmer Rouge periode, worden deze dagen voor het gerecht gebracht om uiteindelijk na zovele jaren recht te laten spreken. 5 misdadigers moesten voorkomen. Enkele weken terug was er een voorstel gekomen om nog 5 extra mensen voor het gerecht te laten komen. Hun Sen, de eerste minister van Cambodja heeft zich proberen tegen te verzetten, door te waarschuwen voor onstabiliteit en burgeroorlog in zijn land.
Hun sen, zelf lid geweest van de Khmer Rouge, maar een lagere ranking, wil zijn vrienden beschermen. In het Khmer Rouge Tribunaal moest de beslissing vallen over de 5 extra mensen, genomen door Cambodjaanse rechters maar ook rechters vanuit het buitenland zoals Frankrijk, enz. Uiteindelijk is het voorstel goedgekeurd. Volgens wat we lezen in kranten, hebben de Cambodjaanse rechters tegen gestemd, de buitenlanders voor. Gelukkig waren er meer buitenlanders (Ik geloof maar 1, maar ja).

Vandaag las ik op www.khmerization.blogspot.com dat Hun Sen een bodyguard unit heeft van 4000 man. Volgens een vroegere werknemer van UNOHCR (United Nations Office of the High Commission for Human Rights) zijn deze goed opgeleid en getraind in het buitenland en hebben ze een moderne uitrusting. Daarnaast is er nog brigade 70, dat bestaat uit 2000 man, en dient als reservekrachten voor de bodyguards. Een prive legertje voor de eerste minister dus.

Geen opmerkingen: