donderdag, november 19, 2009

fietstocht

Hallo hallo,

Het is effe geleden, maar ik ben hier wat aan het prutsen geweest met picasa. Had gehoopt om foto's daarop te kunnen zetten, maar het is mij nog niet gelukt. Hopelijk binnenkort.
Maar hier dan eindelijk het verslagje van onze fietstocht. We hebben 3 dagen gefietst, telkens zo'n 70-80 km. Valt wel mee dachten we. Alleen, het was ondertussen meer dan twee jaar geleden dat we op ne (goeie) fiets gezeten hadden, en die veldwegen zijn niet echt slecht, maar ook niet echt plat. Veel putten dus. Op het einde van de eerste dag deed ons gat al zeer en we moesten er nog twee doen.
De tocht ging naar Siem Reap, waar de tempels zijn. (Aan de tempels zijn we niet gepasseerd, want dan moeten we een dagticket van 20 dollar betalen.) De afstand tot daar is te groot om te overbruggen in drie dagen, en er zijn niet altijd wegen, vandaar dat we telkens nog een bus moesten nemen.
Onderweg hebben we mooie dingen gezien. Opvallend is toch weer hoe groot het verschil is, kwa gebouwen, levensstandaard, ... tussen stad (Phnom Penh) en het platteland.
Kinderen die spelen op straat , of zich en de beesten aan het wassen zijn.


Onderweg stopten we regelmatig om iets te drinken of te eten. Toen Stefaan naar een kokosnoot vroeg, bleef onze gids aandringen bij de mensen om er een paar uit de boom te halen. Dat werd dan de taak van het zoontje. Op 1,2,3 zat hij boven, op blote voeten, zonder bescherming. Alleen maar omdat wij naar een kokosnoot gevraagd hadden.



En dan gooit hij die naar beneden en moet die natuurlijk opgevangen worden, wat niet zo evident is...


De tweede dag vertrokken we vanuit Kampong Cham. Een beetje buiten het centrum ligt daar nog een "luchthaven", of tenminste wat er van over blijft. Tijdens de Khmer Rouge-periode is die in verval geraakt, en sinds dien niet meer gebruikt. Het wordt door de plaatselijke bevolking gebruikt als een verbindingsstuk tussen twee veldwegen.

De laatste dag hebben we eerst Beng Melea bezocht om van daar te fietsen naar Siem Reap. Beng Melea ligt zo'n 70 km van Siem Reap. Een vrij grote tempel, maar nog volledig in verval. Ze hebben de toegangsweg wat aangelegd en aan de tempel hier en daar wat doorgangen vrij gemaakt (en dan nog). Een mooie tempel, de moeite waard. Je hebt er wel een "gids" nodig om je de weg te tonen, omdat je hier en daar nog moet over klimmen, onderdoor gaan ...Ze spreken geen engels, dus veel uitleg krijg je niet. Maar met ons beetje Khmer en een onze engelssprekende fiets-gids konden we al verstaan dat er 4 bibliotheken waren, waar de noord-poort was,..

Geen opmerkingen: