donderdag, januari 22, 2009

verbouwen - plat smijten en bouwen
In Cambodia is altijd wel iets te beleven. Aan de school waar ik werk, zijn er werken bezig voor een nieuw flatgebouw. Probleem, de Koreanen die dat spul daar neerzetten, hebben een stuk van de openbare weg ingenomen. Ze gaan er nl een poort plaatsen, op de weg. Hierdoor wordt de toegang tot de school bemoeilijkt. Het heeft al in de krant gestaan, er werden landmeters bij gehaald, mensen van de regering, maar de poort blijft blijkbaar staan. De school bouwt dus nu een nieuwe toegang.
En, die flatgebouwen, die gebouwd worden, zijn meestal niet onze stijl. Er worden felle kleuren gebruikt, blinkende tegels als vloer en aan de muren, enz.

Enkele weken terug moest de school ineens sluiten omdat de straten in de buurt werden afgezet. Een straat verder, is er een sloppenwijk. Deze zou ontruimd worden, en er werd protest verwacht.
Dag nadien blijkt, slopenwijk staat er nog. Mensen hier zeggen dat NGO's er tussen gekomen zijn. Geruchten gaan de ronde dat de mensen in de sloppenwijk 20000 dollar krijgen om te vertrekken en ergens anders te gaan wonen. Een groot deel van de mensen heeft het geld aangenomen, anderen niet. Maar, het blijkt een vrij ingewikkelde zaak te zijn, met heel wat controverse.

2 weken geleden heeft de politie dan , met geweld, de wijk ontruimd en alles platgebrand.

rustig

Wanneer we terug zijn in Belgie gaan we nogal baby bezoekjes kunnen brengen. Hier loopt alles rustig. Niet veel nieuws onder de zon.
Stefaan heeft het vrij druk op het werk; de workshops voorbereiden en geven. En ik ben momenteel bezig examens aan het opstellen en verbeteren, dus ik weet ook wat gedaan.
In de vrije tijd de nieuwe lonely planet openslaan, hier gekocht voor 4 dollar (een copie uiteraard), om een goed hoteletje of guesthouse te vinden voor de mamie en papie die op bezoek komen.
Het is nu echt niet meer veraf, nog twee keer slapen en dan gaan we ze ophalen aan de luchthaven. In het begin gaan we rustig Phnom Penh verkennen, om nadien naar het noorden te trekken, Kampong Cham en Kratie. Als we geluk hebben, kunnen we in Kratie dolfijnen zien.

woensdag, januari 07, 2009

nieuwjaar

Hoi hoi,

Nog eens een berichtje na een lange tijd.
Met Kerstmis zijn we eens lekker gaan eten. Verse oesters als aperitief, en nadien een hoofdschotel vol met seafood. En als dessert creme met chocoladesaus.
Alleen de sneeuw en de koude ontbrak nog.
Op oudjaarsavond zijn we nog eens gaan fuiven. In een oud koloniaal huis dat ze gaan verbouwen tot een hotel. Verbouwing zijn nog niet begonnen, dus ideaal voor een fuif.
Het huis stond al jaren leeg. Er waren zelfs nog restanten van de Khmer Rouge, met kogelgaten in de muren. Een beetje luguber, maar geeft wel aan dat die periode hier nog niet zo heel lang geleden is, en dat het land toch nog wat aan het bekomen is.
7 januari, was het hier een feestdag. Het was 30 jaar geleden dat de Khmer Rouge verslagen werd.Een tijdje terug zijn we de omstreken van Phnom Penh eens gaan verkennen. Met onze moto op tocht. Je komt al snel in landelijke dorpjes, met veel rijstvelden, en hier en daar, stukken "wet lands", duidelijk te zien op het einde van het regenseizoen.

De mensen buiten de stad wonen vaak nog in mooie houten huizen. Hoe dichter bij de stad, hoe meer stenen huizen je tegen komt. We zijn dan ook heel wat steenbakkerijen tegen gekomen. Jammer voor ons, maar de nieuwe stijl woningen is niet echt ons ding: