dinsdag, oktober 06, 2015

wilderness weekend

Momenteel is er hier een hittegolf.  Vandaag zou het 36 graden geweest zijn.  Vandaar dat we zaterdag zo’n warm hadden.  We waren op weekend in Borakalalo National Park als onderdeel van de natuurcursus.  Het thema dit weekend was: wilderness. Zaterdag morgen vertrokken we om 6u30 voor een wandeling.  Tegen 9 u waren we al aan het zweten van de hitte.
De wandeling was zeer interessant.  Met onze ervaren gidsen trokken we erop uit en probeerden we de kennis die we opgedaan hebben tijdens de cursus in praktijk om te zetten.  Welke bomen herken je?  Welk gras? Waarom groeit dat species hier?  Kan je zeggen van welk dier deze keutels zijn?  Welk dier maakte dit hol? Enz.  Interessant. 
Zebra spoor

Maar ook pijnlijk om te zien hoe niet iedereen begaan is met de natuur.  Zo zagen we op de wandeling verschillende vallen.  Die vallen strikken dan antelopes of andere dieren die dan verkocht en gegeten worden als “bushmeat”.
In de namiddag was er nog een wandeling gepland maar die werd “gecanceld” omwille van de hitte.  In de late namiddag begonnen we met een competitie.  Een week voordien werden 4  groepen gemaakt, we kregen een ingredientenlijst en moesten daar iets mee koken.  Euh, braaien.  Onze zaterdagavond was daarmee gevuld.  We kregen een vuursteen om ons vuur aan te steken en we waren vertrokken.  Bij deze werd ik ook geintroduceerd tot het gebruik van het traditionele ‘potjie’. (uitgesproken als pooikie).  Een gietijzeren potje op 3 pootjes dat over het vuur geplaatst wordt om saus of stoofvlees-achtige gerechten te bereiden.  We moesten een tomatenbredie maken, wat eigenlijk heel fel lijkt op een provencaalse saus.  Die saus werd dan opgediend bij pap.  Pap is zeer populair, vooral bij de armere bevolking.  Pap in Zuid-Afrika is de aardappel van Belgie.  Het is gemaakt van millie-poeder, maismeel.
Toen alles klaar was, werd alles geproefd door de jury, die een winnaar bepaalde.  Maar, de jury kon omgekocht worden.  De jury was tegen het einde van de avond goed bediend geweest, want ze kregen caipirinha, of wiskey of … van de verschillende groepen aangeboden. 

En hier heb ik een nieuwe “shot” geleerd.  Een springbokkie.  Waarschijnlijk heeft het die naam gekregen owv de kleuren.  Onderaan een sheutje pepermunt likeur, en daarboven een scheutje amarula (zeer gelijkaardig aan Baileys). In een keer uit te drinken.  En een springbokkie was zeer gepast op zaterdagavond, want de "bokke"moesten hun rugby wedstrijd spelen tegen Schotland, dat ze mooi gewonnen hebben.  

gezondheid!

Geen opmerkingen: