Momenteel
is er hier een hittegolf. Vandaag zou
het 36 graden geweest zijn. Vandaar dat
we zaterdag zo’n warm hadden. We waren
op weekend in Borakalalo National Park als onderdeel van de natuurcursus. Het thema dit weekend was: wilderness. Zaterdag morgen vertrokken we om 6u30
voor een wandeling. Tegen 9 u waren we
al aan het zweten van de hitte.
De
wandeling was zeer interessant. Met onze
ervaren gidsen trokken we erop uit en probeerden we de kennis die we opgedaan
hebben tijdens de cursus in praktijk om te zetten. Welke bomen herken je? Welk gras? Waarom groeit dat species
hier? Kan je zeggen van welk dier deze
keutels zijn? Welk dier maakte dit hol? Enz. Interessant.
Zebra spoor |
Maar ook
pijnlijk om te zien hoe niet iedereen begaan is met de natuur. Zo zagen we op de wandeling verschillende
vallen. Die vallen strikken dan antelopes of andere dieren die dan verkocht en gegeten worden als “bushmeat”.
In de
namiddag was er nog een wandeling gepland maar die werd “gecanceld” omwille van
de hitte. In de late namiddag begonnen
we met een competitie. Een week voordien
werden 4 groepen gemaakt, we kregen een ingredientenlijst en moesten daar iets mee koken.
Euh, braaien. Onze zaterdagavond was daarmee gevuld. We kregen een
vuursteen om ons vuur aan te steken en we waren vertrokken. Bij deze werd ik ook geintroduceerd tot het
gebruik van het traditionele ‘potjie’. (uitgesproken als pooikie). Een gietijzeren potje op 3 pootjes dat over
het vuur geplaatst wordt om saus of stoofvlees-achtige gerechten te bereiden.
We moesten een tomatenbredie
maken, wat eigenlijk heel fel lijkt op een provencaalse saus. Die saus werd dan opgediend bij pap. Pap is zeer populair, vooral bij de armere
bevolking. Pap in Zuid-Afrika is de
aardappel van Belgie. Het is gemaakt van
millie-poeder, maismeel.
Toen alles
klaar was, werd alles geproefd door de jury, die een winnaar bepaalde. Maar, de jury kon omgekocht worden. De jury was tegen het einde van de avond goed
bediend geweest, want ze kregen caipirinha, of wiskey of … van de verschillende
groepen aangeboden.
En hier heb
ik een nieuwe “shot” geleerd. Een
springbokkie. Waarschijnlijk heeft het
die naam gekregen owv de kleuren.
Onderaan een sheutje pepermunt likeur, en daarboven een scheutje amarula
(zeer gelijkaardig aan Baileys). In een keer uit te drinken. En een springbokkie was zeer gepast op zaterdagavond, want de "bokke"moesten hun rugby wedstrijd spelen tegen Schotland, dat ze mooi gewonnen hebben.
gezondheid! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten