vrijdag, februari 12, 2016

11 februari

Vandaag, 11 februari, 26 jaar geleden, werd Nelson Mandela vrij gelaten uit de gevangenis.  Dit werd ook vermeld door huidig president Jacob Zuma bij het begin van zijn “State of the Nation”.   Zijn speech moest beginnen om 7u ‘s avonds, maar startte pas een half uurtje later.  Nog voor de  president te voorschijn kwam, verstoorde de EFF, een oppositie partij, het parlement. 
Terwijl ik dit aan het schrijven ben, kan de president eindenlijk beginnen.  Hoewel, na  amper 5 minuten wordt de president onderbroken.   Vorig jaar gebeurde hetzelfde en werd de partij uit het gebouw gezet.  Benieuwd hoelang dit vandaag zal duren. 
Er is wel meer leven in het parlement hier dan in België. 

En het onvermijdelijke gebeurt, na 15 min in de speech van de president worden de leden van EFF gevraagd het gebouw te verlaten. Om 8u lijkt de orde weergekeerd, de leden van EFF zijn vertrokken en de president gaat verder met zijn speech.


Vandaag is het ook 50 jaar geleden dat district 6 uitgeroepen werd tot een “enkel blanken”zone.  In dit district in Kaapstad woonden 1700-1900 families die plots moesten verhuizen en hun hebben en houden achter laten. 60000 mensen moesten weg.  District 6 is nu onderverdeeld in 3 zones, maar een deel is nog steeds niet ontwikkeld en is een kale plek .  De laatste jaren zijn er plannen ontwikkeld om mensen te laten terug keren.  

Geen opmerkingen: