donderdag, januari 29, 2015

Ecologie

Het eerste weekend van de cursus tot natuurgids, georganiseerd door Bushveld Mosaic, is achter de rug.  Vrijdag namiddag vertokken we voor een rit van anderhalf uur naar het kgaswane nature reserve.  Een mooi park, met mooie bergen en veel grasland.  De “big five”zit er niet, maar we hebben een ganse kudde elands gezien, en een mooi groepje kudus van heel dichtbij. 


het landschap van Kgaswane Nature Reserve

Tijdens het weekend hebben goed kennis gemaakt met de groep van 21 mensen.  Een heel verscheiden groep, met leeftijden van 27 gaande tot ergens in de 60, beroepen van oogarts, chef kok tot IT-ers.  Het was een leuke bende en het gaan leuke weekends worden. 

Het onderwerp voor dit weekend was de introductie tot biologie.  Termen zoals organisme, populatie, ecoystemen, biotische en abiotische factoren, conservatie, taxonomie enz. werden uitgelegd. 
We hebben ook al direct een paar leuke voorbeelden gekregen vanuit Zuid-Afrika.  Zo werden enkele voorbeeldjes aangehaald vanuit het Kruger park .  En de savanna wordt hier vaak “the bushveld”genoemd. 

de eland

Daarnaast werd ook nog eens aangehaald hoe erg het gesteld is met de neushoorns en de pangolins.  De docent vermoed zelfs dat de neushoorns binnen een aantal jaar gaat uitgestorven zijn. 

We hebben ook al wat tips gekregen van de Afrikaners kwa kamperen.  Er was geen electriciteit en we moesten ons eten voor het hele weekend meenemen.  Dus, wij waren voorzien met een frigobox en ons gasvuurtje.  De Afrikaners hadden een CADAC mee, om ‘s morgensvroeg spek met eieren te bakken.  Moedig, als je weet dat de lessen begonnen om 7u(!) ‘s morgens.  Ik had genoeg met een boterhammetje met confituur.

En ‘s avonds was het voor de meesten, …braai!  Tegen het einde van het jaar gaan we braai-specialisten zijn.  

Het volgende weekend gaat over grassen.  Een gans weekend! We kijken er al naar uit..

donderdag, januari 22, 2015

Cradle of humankind

Zondag zijn we gaan fietsen in een gebied vlakbij Johannesburg, Cradle of humankind.  Ook wel vertaald als "wieg van de mensheid."
Met de fietsen achteraan de wagen reden we richting Krugersdorp.  En, we waren niet te enigen.  


Het gebied is rijk aan dolomietrotsen en er zijn een paar grotten te bezoeken.  In dit gebied werden enkele vondsten gedaan van fossielen.  In 1947 werd de schedel van een, vermoedelijk, vrouwelijke hominid, gevonden, die naar schatting zo’n 2,5 miljoen jaar oud is.  Zij behoorde tot de species Australopethicus africanus.
“Little foot” is de bijnaam gegeven aan het bijna volledige skelet dat gevonden werd rond de jaren 1995.  Little Foot is zo’n 3.3 miljoen jaar oud en zou devoorouder zijn van de hedendaagse mens.
De grotten zijn nu UNESCO werelderfgoed en zijn ‘s wereld belangrijkste paleontologische sites. 

Tijdens het fietsen was er van de grotten niet veel te zien, maar zagen we wel hier en daar afgezette gebieden, waar nog steeds onderzoek gedaan wordt door de universiteit van Witwatersrand uit Johannesburg.  

picture from www.gauteng.net


Het was een mooie fietstocht met enkel bergop en bergaf.  Vlakke wegen lijken hier niet te bestaan.  
Verdiend, al zeggen we het zelf, hebben we ons getrakteerd op een lekkere lunch...
picture from www.gauteng.net

maandag, januari 12, 2015

het nieuwe jaarGelukkig nieuwjaar, allemaal!!

Mijn nieuwe voornemen voor het nieuwe jaar: regelmatig een nieuwe blogpost plaatsen. Ik ga een poging ondernemen om elke maandag, of om de 2 weken, een berichtje te plaatsen.

Het leven loopt hier zijn gewone gangetje, net zoals bij de meesten in Belgie. Alleen hebben wij onze weekends meer vrij om erop uit te trekken in de buurt van Pretoria, naar Nationale Parken. Hoewel we ook graag gewoon thuis zitten om ons boek, of om de vele gedownloade artikels uit de krant te lezen.  Zo heb ik vorig weekend “The Goldfinch” van Donna Tart uitgelezen. Mooi en spannend boek. Ik vind het een aanrader.


Binnen 2 weken beginnen Stefaan en ik samen aan een cursus. Deze cursus is deel van de opleiding tot natuurgids. We kijken er naar uit. Ongeveer 1 weekend per maand trekken we erop uit. Een weekend in een national park met proffen van enkele universiteiten in Pretoria. Zo staat elk weekend in teken van 1 thema: geografie, bomen, grassen (! Een heel weekend over grassen!), vogels, insecten etc.

Vorig jaar zijn we naar een paar mooie parken geweest en hebben al kennis gemaakt met de verscheidenheid van de vogels.  Eind november hebben we zo een aantal trekvogels en de kleintjes gezien.  Daarnaast heb je ook al die verschillende antelopes, die zo op elkaar gelijken.  
Om al een idee te geven, enkele foto’s die we hebben van de mooie natuur in Zuid-Afrika. 


long crested eagle
roan antelope


southern red bishop, juvenile


squacco heron
cameleoneland

paradise bird flower