donderdag, januari 29, 2015

Ecologie

Het eerste weekend van de cursus tot natuurgids, georganiseerd door Bushveld Mosaic, is achter de rug.  Vrijdag namiddag vertokken we voor een rit van anderhalf uur naar het kgaswane nature reserve.  Een mooi park, met mooie bergen en veel grasland.  De “big five”zit er niet, maar we hebben een ganse kudde elands gezien, en een mooi groepje kudus van heel dichtbij. 


het landschap van Kgaswane Nature Reserve

Tijdens het weekend hebben goed kennis gemaakt met de groep van 21 mensen.  Een heel verscheiden groep, met leeftijden van 27 gaande tot ergens in de 60, beroepen van oogarts, chef kok tot IT-ers.  Het was een leuke bende en het gaan leuke weekends worden. 

Het onderwerp voor dit weekend was de introductie tot biologie.  Termen zoals organisme, populatie, ecoystemen, biotische en abiotische factoren, conservatie, taxonomie enz. werden uitgelegd. 
We hebben ook al direct een paar leuke voorbeelden gekregen vanuit Zuid-Afrika.  Zo werden enkele voorbeeldjes aangehaald vanuit het Kruger park .  En de savanna wordt hier vaak “the bushveld”genoemd. 

de eland

Daarnaast werd ook nog eens aangehaald hoe erg het gesteld is met de neushoorns en de pangolins.  De docent vermoed zelfs dat de neushoorns binnen een aantal jaar gaat uitgestorven zijn. 

We hebben ook al wat tips gekregen van de Afrikaners kwa kamperen.  Er was geen electriciteit en we moesten ons eten voor het hele weekend meenemen.  Dus, wij waren voorzien met een frigobox en ons gasvuurtje.  De Afrikaners hadden een CADAC mee, om ‘s morgensvroeg spek met eieren te bakken.  Moedig, als je weet dat de lessen begonnen om 7u(!) ‘s morgens.  Ik had genoeg met een boterhammetje met confituur.

En ‘s avonds was het voor de meesten, …braai!  Tegen het einde van het jaar gaan we braai-specialisten zijn.  

Het volgende weekend gaat over grassen.  Een gans weekend! We kijken er al naar uit..

Geen opmerkingen: