zondag, april 23, 2006

Bangalore

Beste lezers,
Wijziging in onze planning. Momenteel bevinden we ons in Bangalore, hoofdstad van de zuidelijke staat Karnataka en dit na twee marathontreinritten - eentje van 22 uur naar Delhi - de stationshal van New Delhi's treinstation is een constante slaap- en wachtzaal - en eentje van 37 uur. Maar de rit was wel in stijl, meerbepaald via de Radjani Express, een van de betere en snellere verbindingen uit het Indische treinnet. Tijdens de rit is er een nagenoeg constant aan- en afgeloop van bedienden met eten, drank, kranten, lakens, chai etc.
Bangalore is een van de IT-hubs van India, een van de vlaggeschepen van de steile economische groei die het land kent. Bijna dagelijks worden beursrecords gebroken en in de centrale MG - Mahatma Gandhi - Road van de stad heerst een consumptiecultuur die zelfs ons ongewoon aandoet. Maar Bangalore is ook een stad zonder veel bezienswaardigheden, zodat we morgen verder trekken richting Hassan, en de Hoysana tempels van Harebid en Belur.

dinsdag, april 18, 2006

Kaas

Hallo lezers,
We zijn net terug van een driedaagse tocht in de kalmte en stilte van het Samthar Plateau - de occasionele Bengali familie buiten beschouwing gelaten - ten oosten van Kalimpong tegen de Bhutaanse grens. Ondertussen terug in Kalimpong, een stadje dat ons ten zeerste kan bekoren. Niet zozeer omwille van toeristische bezienswaardigheden, maar omwille van zijn kaas. Doorgaans is in India alleen een volstrekt smaakloze soort "cottage cheese" te verkrijgen paneer genaamd, maar in Kalimpong is er dankzij de Jezuieten dus echte smakelijke kaas te verkrijgen. Enkele dagen geleden een half kilootje gekocht, vandaag een kwart kilootje. Lekker. Alleen geen wijn bij te verkrijgen, dat hebben ze hier helemaal niet.

vrijdag, april 14, 2006

Planning

Wie onze reisplanning heeft bekeken, heeft al kunnen vaststellen dat er enkele wijzigingen hebben plaatsgevonden, om een understatement te gebruiken.
Onze planning ziet er nu als volgt uit:
We blijven in India tot eind juni met na Sikkim nog naar Punjab, Himachal Pradesh, misschien Ladakh (als de passen vrij zijn) en tussen eind mei en eind juni een korte trip naar het zuiden (Karnataka, Kerala, Tamil Nadu). Eind juni vliegen we dan naar Singapore voor enkele dagen om de visa voor Indonesie in orde te brengen. Dan gaat het per boot naar Sumatra. In Indonesie blijven we tot begin september om dan naar Bangkok te vliegen (visa Laos en China) met de bedoeling dan naar het noorden van Laos, Yunnan en Tibet te reizen. Maar dit is voor ons nog ver vooruit geplan en kan nog wat veranderen.

Pelling en Kalimpong

Hallo lezers,
Na de trekking op naar Pelling, een klein stadje met weerom "eye-popping" zichten op Khanchenzhonga, de berg die iedereen anders schrijft. Hier enkele van de mooiste en oudste "gompa's" van Sikkim bezocht. Ook een bezoek gebracht aan de Denjong Pedma Choeling Academy, een school voor wezen en verlaten kinderen. Eigenlijk stonden we op het punt hier anderhalve maand vrijwilligerswerl te doen ( wetenschappen geven)toen net een regeringsambtenaar bij de school op bezoek kwam en alle lesgeefactiviteiten voor buitenlanders verbood. Geen vrijwilligerswek in Pelling dus, maar wel uit Sikkim naar Kalimpong in West-Bengalen. Weinig of geen buitenlanders hier in dit rustig stadje, waar er morgen markt is en we overmorgen vertrekken naar het Samthar plateau, een verlaten gebied aan de grens met Bhutan. De grens met Bhutan blijkt gesloten, zodat een geplande dagtrip naar Phuentsoling in het water valt.

Himalaya, avontuur op hoog niveau (2)


Beste lezers,
Het is even geleden dat we een update op onze blog hebben geplaatst, dit door de geringere verspreiding van het internet hier in de Himalaya. Enkele dagen geleden zijn we veilig, wel en vermoeid teruggekeerd van een 9-daagse trektocht naar Goecha La (5000m). Het vertekpunt van de tocht lag in het dorpje Yuksom op 5 uur rijden van de hoofdstad Gangtok. De groep bestond naast ons uit 3 Duitsers en 2 Noren... en naast een gids uit een assistent-gids, een kok, 3 dragers en 4 yaks, of beter, djo's (een kruising tussen koe en yak). De tocht verliep de eerste twee dagen verticaal met een klim van 1700m naar 4030m, dan een acclimatisatiedag op de weiden van Dzongri, dan naar Tanzing, de basis voor de klim naar Goecha La. Het weer is onvoorspelbaar in de bergen. De ene dag stralend, de andere dag de ganse dag sneeuw. Gelukkig wel een aantal prachtige vergezichten aan de "viewpoints" op Khangchenhonga (8596m), Pandim (6691m) en andere reuzen. Een georganiseerde trek maakt het daarbij allemaal wat aangenamer: drie warme maaltijden per dag, een warme slaapzak (met warmwaterzak), een "dining" tent en dragers die 30kg aan potten, pannen en rugzakken naar boven sleuren.