vrijdag, september 26, 2008

Khmer lessen

Hoi hoi,

Deze avond hebben we weer Khmer lessen. Ons spreken en schrijven gaat er stilletjes aan op vooruit. Niet dat we al een gesprek kunnen voeren, maar alle. We kunnen al vragen hoeveel iets kost, en dan kunnen we zeggen dat dat te duur is en zo. Met een paar woordjes en gebaren kunnen we de kuisvrouw duidelijk maken wat ze moet kuisen en wat ze moet kopen op de markt. Het is al iets he.
Straks in de lessen mogen we ons schoonschrift nog eens boven halen. We hebben nog steeds niet alle letters geleerd. We "kennen" nu 29 medeklinkers, nog 4 te gaan. En we kennen al 16 klinkers, nog 3 te gaan.
Bijkomend probleem is dat elke medeklinker een "subscript" heeft. Elke klinker heeft dus 2 manieren om te schrijven. Elke medeklinker behoort tot de "eerste" of tot de "tweede" groep. De uitspraak van de klinker hangt af van bij welke medeklinker hij staat, bij de eerste of tweede groep. Elke klinker heeft dus 2 manieren waarop je ze kan uitspreken. Studeren is hier de boodschap.

Voor diegenen die eens willen proberen: http://www.stanford.edu/group/khmer/learnkhmer.html

1 opmerking:

Anoniem zei

HI,

moet echt niet gemakkelijk zijn zo'n taal..

ik ben sedert september begonnen met Arabisch... daar heeft elke letters 4 schrijfwijzes en het zijn er een stuk of 27 medeklinkers en maar drie klinkers... maar er zijn zoveel combinaties die iets anders maken...

uiteraard wel uitdagend.

de groetjes
Sylvie M