Deze winkel is ooit begonnen als reisblog. De reis waarvan sprake ligt achter de rug. Na 5,5 jaar in Cambodja doorgebracht te hebben, wonen en werken we nu in Pretoria, Zuid-Afrika. We maken deze weblog in onze vrije tijd. -- Leest u vrolijk verder. Er is meer dat we u niet vertellen dan wel.
woensdag, december 24, 2008
Kerstmis
Deze avond op kerstavond gaan we eens lekker uit eten. Het voelt hier niet echt als een kerstsfeer aan. Geen sneeuw, zelfs niet koud, geen verkleede sneeuwmannen, geen kerstmuziek in de winkelstraten,...
Er wordt hier een beetje kersmis gevierd, maar dan hoofdzakelijk door de westerlingen die hier wonen. Elk westers restaurant heeft nu dan ook een kerstmenu opgesteld, hier en daar zie je een verlichte kerstboom. Aan sommige kraampjes verkopen zelfs kerstman-mutsen (wat hier eigenlijk een belachelijk is).
Hopelijk zitten we deze avond toch een beetje in de kerstsfeer met ons tweetjes.
Maar, aan jullie allen, een zalig kerstfeest en een gelukkig voorspoedig nieuw jaar toegewenst.
zondag, december 07, 2008
Sihanoukville
En 's avonds lekker eten, verse vis, op het strand, met de voeten in het water door de opkomende getijden.
Hoewel er lang vertoeven niet nodig is, omwille van de drukte: zeer veel toeristen, zowel buitenlanders als Khmer, en veel verkopers, hebben die paar daagjes er tussenuit hebben deugd gedaan.
Voor de leerkrachten onder jullie nog een laatste weetje. In de klasse van november staat er een mooie reportage over VVOB in Cambodia, waarbij er wordt uitgelegd wat VVOB daar doet.
De niet-leerkrachten onder jullie kunnen de klasse downloaden en kunnen de reportage ook zo doornemen.
Waterfestival
Hallo hallo,
Alweer een hele tijd geleden dat we iets laten weten hebben van ons. Sinds het vorige berichtje hebben we een weekje verlof gehad, is er het waterfestival gepasseerd en zijn we naar Sihanoukville geweest.
Het waterfestival in Phnom Penh was een gezellige drukte. Net alsof je naar de wei in Werchter aan het wandelen bent. Naar het waterfestival komen kijken is een echte familieuitstap.
De bootraces, waar het eigenlijk allemaal om te doen is, zijn spectaculair en kleurrijk. Op 1 boot bevinden zich zo'n 30 roeiers, die al staande, allen tegelijk moeten roeien. Verschillende provincies van het land sturen hun beste roeiers, die een heel jaar lang getraind hebben, die week naar Phnom Penh.
Diegenen die meer foto's willen zien, kijk eens op de volgende site.
Stef, de vriend van Nadia die ook bij vvob werkt, heeft een hele reportage gemaakt over het waterfestival.
dinsdag, november 25, 2008
Nieuwe gsm
We zijn hier nog maar een paar maand en Stefaan heeft al een nieuwe gsm gekocht. Nee, nee, geen speciaal nieuw model. Zijn vorige gsm is gestolen, of verloren, of... Enfin, hij moest een nieuwe kopen. Een eenvoudige Nokia, en geen namaak, hebben we snel gevonden. Nadeel: nieuw gsmnr. En net nu de visitekaartjes gedrukt waren.
Maar, hier in cambodia koop je een gsmnr, moet je een copie van je paspoort geven, zodat het gsmnr aan je naam gekoppeld is. Je kan dus gewoon naar de gsm operator gaan en een nieuwe sim-kaart kopen met hetzelfde nummer. Je betaalt hiervoor 1 dollar en je bent weer gesteld. Opnieuw bereikbaar voor iedereen.
Ik stond er versteld van dat zoiets kan in Cambodia, maar niet in Belgie.
vrijdag, november 07, 2008
verlof
Volgende week hebben we een weekje verlof owv een grote feestdag. Phnom Penh gaat vol lopen met volk voor het water festival. We beginnen het nu al te merken, meer volk, meer verkeer,... Er worden een miljoen mensen in de hoofdstad verwacht.
Het waterfestival is een feestdag op het einde van het regenseizoen waarbij de goden worden bedankt en gevraagd om een goede oogst. Tegelijkertijd is er ook een traditie van bootwedstrijden. Dit is dan weer een herinneringen aan de koning uit de 12de eeuw of zo, die vijanden wou bestrijden met de beste roeiers van het land. Om die te vinden hield hij een wedstrijd.
Het is blijkbaar een echt evenement, waarbij roeiers uit het hele land naar Phnom Penh komen met hun mooi beschilderde boten. (hopjavascript:void(0)
Bericht publicerenelijk foto's op het volgend berichtje)
maandag, oktober 27, 2008
vrijetijdsbesteding
Gisteren zijn we nog eens gaan zwemmen. Altijd een belevenis om de Khmer bezig te zien. 's Zondags komt er altijd een hoop jeugd "zwemmen". De meeste kunnen niet zwemmen en komen gewoon spelen. Aan de ingang kiezen ze dan een zwembroek uit. Daarna gaan ze zich uitkleden in een kleedkamer waar, bij de vrouwen tenminste, het stinkt naar de appelsienen. De kleedkamer is ook een "relaxroom". Het is blijkbaar populair om je in te wrijven met een brijtje van appelsienen.
Na het zwemmen kan je je haar kammen, met de kammen die er ter beschikking liggen, en je oren kuisen, met de oorstokjes die je kan nemen. Als dat geen service is...
vrijdag, oktober 17, 2008
plastic en blik
De blikjes cola die we kopen, vliegen er door. Vaak heb je nood aan suikers, dus een colaatje kan deugd doen. We hebben ook al gemerkt dat we toch wat meer zouten moeten eten. Door al dat zweten hier, verlies je wel wat aan zouten.
Een groot nadeel is dat we heel wat afval produceren aan blikjes en platieken flessen. En, sorteren, dat kennen ze hier niet. Maar, af en toe passeert er hier iemand te voet met ne grote kruiwagen, om spullen te verzamelen. Je hoort ze al van ver komen, met hun toetertjes. Het is niet duidelijk wat ze allemaal ophalen, maar met mijn blikjes waren ze alleszins al zeer content. Blijkt dat ze per blikje 100 riel krijgen (4000 riel = 1$). Dus toch een beetje sorteren...
woensdag, oktober 08, 2008
muggen en electriciteit
Het einde van het regensiezoen is in zicht, met af en toe nog een hevige bui. De buien komen nu maar om de paar dagen, maar daarom niet minder hevig.
Toen we opstonden had het net goed geregend. Maar we ontdenkten dat er ook zeer veel muggen waren. We hebben ons onlangs een waar marteltuig gekocht. Een tennisracket waar spanning op staat en waarmee je de muggen kan electrocuteren. Ik herinner me dat we nog gelachen hebben toen mijn zus, Veerle, ons zo iets liet zien, en nu hebben we dat ook. 't Is wel effectief en, vooral spectaculair, met al die vonken.
Die racket kunnen we ook in 't stopcontact steken en heropladen.
Gisteren hebben we ook de electriciteit van ons appartement betaald. We hebben aan de eigenaar betaald, die dan naar de electriciteitsmaatschappij gaat om de factuur te betalen. Overschrijvingen zijn hier nog niet ingeburgerd. Ook wanneer je je internet op het einde van de maand moet betalen, moet je met het cash geld naar de internetmaatschappij gaan betalen.
De banken hebben hier nog potentieel.
zaterdag, oktober 04, 2008
Kep
Leuk om zo af en toe ook nieuws te krijgen van het thuisfront. Merci, Anne.
Vorige week hadden we een verlengd weekend en zijn we er even tussenuit geknepen en naar Kep (of Keb) gegaan. Een rustig kustdorpje. Enfin, in de week rustig, maar in het weekend veel Kmer die een daguitstap maken vanuit Phnom Penh. Ze komen dan allemaal "picnicken". Vlak aan het strand kan je dan een matje huren om je met de hele familie neer te vlijen.
Aan de "stalletjes" kan je dan iets bestellen om te eten en drinken. En aan zee is het... vis natuurlijk. Voor weinig geld kan je een heel bord grote scampi's of squid bestellen. Elk bestelden we een kleine portie, en hebben daarmee echt goed gegeten. Voor diegenen die afkomen, we zullen daar eens passeren.
Toen we thuiskwamen, kregen we van de huisbaas nog een lekkere curry. Ons verlengd weekend was te danken aan een Boeddhistische feestdag, Pchum Ben, en zij hadden een feestmaal klaar gemaakt. Dit is de feestdag, eigenlijk -dagen, waarop de Cambodjanen hun voorouders herdenken. Ze moeten hun voorouders eerbetoon gaan brengen in de pagoda's, door hen offers en eten te brengen. Velen gaan tijdens die dagen terug naar de familie. Druk druk op de weg, behalve in Phnom Penh.
Vele groeten en tot de volgende
vrijdag, september 26, 2008
Khmer lessen
Deze avond hebben we weer Khmer lessen. Ons spreken en schrijven gaat er stilletjes aan op vooruit. Niet dat we al een gesprek kunnen voeren, maar alle. We kunnen al vragen hoeveel iets kost, en dan kunnen we zeggen dat dat te duur is en zo. Met een paar woordjes en gebaren kunnen we de kuisvrouw duidelijk maken wat ze moet kuisen en wat ze moet kopen op de markt. Het is al iets he.
Straks in de lessen mogen we ons schoonschrift nog eens boven halen. We hebben nog steeds niet alle letters geleerd. We "kennen" nu 29 medeklinkers, nog 4 te gaan. En we kennen al 16 klinkers, nog 3 te gaan.
Bijkomend probleem is dat elke medeklinker een "subscript" heeft. Elke klinker heeft dus 2 manieren om te schrijven. Elke medeklinker behoort tot de "eerste" of tot de "tweede" groep. De uitspraak van de klinker hangt af van bij welke medeklinker hij staat, bij de eerste of tweede groep. Elke klinker heeft dus 2 manieren waarop je ze kan uitspreken. Studeren is hier de boodschap.
Voor diegenen die eens willen proberen: http://www.stanford.edu/group/khmer/learnkhmer.html
maandag, september 22, 2008
house warming
Ondertussen is er alweer een week gepasseerd. Een vermoeiende week. Ik, Els, had een ongeloofelijk hevige verkoudheid. Hoofdpijn, een tranend oog, enfin, alles er op en er aan. Maar het is alweer bijna over.
Zaterdag hebben we onze house warming gehad. Enkele kameraden op bezoek gehad, en gekookt. Stefaan heeft spaghetti klaar gemaakt en ik heb een belgisch dessertje klaargemaakt: choco mouse. Was best gezellig. Vooral Vlamingen, maar iemand getrouwd met een Nieuw-Zeelandse, iemand met een Vietnamese, het was dus internatioaal gezelschap, met Engels als voertaal.
Nu zitten we met een ganse hoop afwas, maar gelukkig hebben we een kuisvrouw. (Decadent he.)
maandag, september 15, 2008
Zoektocht
We zijn het ondertussen al wat gewoon hier. Uiteindelijk is het hier ook opstaan, werken, thuiskomen, eten, nog wat lezen of tv kijken, en gaan slapen. We zijn hier wat sneller moe, de warmte vermoed ik. In het weekend spoken we tot nu toe nog niet veel uit , buiten een goeie koffiekoek gaan eten bij de belgische bakker, gaan zwemmen en eens goed gaan eten. We proberen telkens wel ook eens een markt uit. Als je iets wil kopen, moet je op de juiste markt zijn. Zo is er een markt met hoofdzakelijk textiel en motoronderdelen, op een andere heb je vlees, textiel en bloemen, op nog een andere vind je dan als voor doe-het-zelvers, electrische aparaten enz. Je vind dan 10 stalletjes met dezelfde artikels naast elkaar. Diversifieren kennen ze hier nog niet.
Je vindt hier zowat alles, maar je moet weten waar.
We willen nog een plant kopen, maar we hebben de juiste markt nog niet gevonden. Onze zoektocht loopt dus verder...
dinsdag, september 09, 2008
Regen
Het is alweer een tijdje geleden, maar hier zijn we weer. Ondertussen is onze kast, een tvmeubel, af. En we hebben bij dezelfde man ook een boekenrekje gekocht. Geweldig, al zeggen we zelf. Gecombineerd met onze nieuwe gordijnen geeft een ander zicht (er hingen lichtroos-paarse gordijnen).
Gisteren en eergisteren heeft het hier lelijk gedaan. Bliksem, donder en gieten en gieten. De straten stonden blank. Nu ja 't was telkens 's avonds rond 20u en het stopt dan wel ergens in de nacht, maar dan zit ge toch in uw bed.
Als je toch ergens naartoe wilt, is het wachten tot het over is. Of, je kan een tuktuk nemen, waarbij je de bestuurder iets meer moet betalen dan anders, omdat die wel klets nat is. Ze hebben wel een regenjasje, maar eigenlijk lijkt dat op ne grote dunne plastic zak, die dan tegen uw vel plakt. En als je die wilt uit trekken, scheurt die langs alle kanten. Nu ja, zo'n jasje kost 0.5 dollar, houdt effe de regen tegen, en als ge nat zijt, droog je hier wel snel op door de warmte.
Vandaag, en dat zijn we tot nu toe niet echt gewoon, is het al ne gansen dag aan 't regenen. In Belgie zou ik zeggen het giet, maar voor hier valt het wel mee. Daarnet zei er een Cambodjaanse: "nog een maand, dan is het regenseizoen gedaan." Nog effe geduld dus.
Groeten uit het regenachtige Cambodia
zondag, augustus 24, 2008
Het verkeer
Op weg naar onze tailor en meubelzaken hebben we heel wat vreemde en opmerkelijke dingen gezien in het verkeer. Het is een uitdaging om hier zelf met de brommer rond te rijden. Hopelijk krijgen we niet te snel een ongeluk, want als blanke ben je altijd in fout. Verkeersregels zijn er wel, maar er kan een mouw aangepast worden.
Als je op een kruispunt naar links moet, dan wacht je niet tot het verkeer van links gepasseerd is. Je rijd naar links op het linkerrijvak, zo ver mogelijk naar links, tegen het verkeer in. Dan wacht je gewoon het goede ogenblik af om naar het rechterrijvak te gaan.
Als je op een kruispunt rechtdoor moet, mag je niet stoppen. Je rijdt rechtdoor, weliswaar zeer traag, en wringt je door het verkeer. Het verkeer van links en rechts rijdt dan wel rond je.
Op een groter kruispunt staan er lichten wat meestal wel een opluchting is, want dan moet je je zo niet door het verkeer wringen. Er staat ook steeds mooi aangeduid hoe lang het rood/groen blijft. Als het dus 90 seconden rood blijft, kan je beter even de moter afleggen. En 3 seconden voor dat het groen wordt, kunnen de ongeduldigen al doorrijden.
Vandaag heb we een fiets gekocht. Dat is goed voor kleine afstanden. Op grote banen rijden met een fiets is gevaarlijk, gezien de hierarchie in het verkeer (bussen en trucks bovenaan, dan auto's, motos, fietsers en voetgangers).
Tot ziens.
Interieur
Het is een tijdje geleden, maar hier is een nieuw bericht. We zijn nogal druk bezig geweest op zoek naar stoffen om nieuwe overtrekken voor de zetels te laten maken, en dus ook op zoek naar een "tailor" om de overtrekken te maken. Volgende week mogen we dan de overtrekken en de gordijnen, die we dan ook maar besteld hebben,afhalen.
Daarnaast zijn we nog op zoek geweest naar een kast. Een lange zoektocht omdat onze smaak toch wel wat anders is dan de smaak van de Khmer. Zij hebben vooral de voorkeur voor houten meubels met heel wat versiering in gegraveerd en bovendien geschilderd met blinkende verf. Vind dan maar eens ergens eenvoudige mat gekleurde meubels. Maar onze moeite werd beloond. Een winkeltje gevonden met leuke meubeltjes, en je kan er zelfs je eigen ontwerp binnen leveren. Binnen een week mogen we onze kast ophalen. Ons interieur begint zo stlaan een beetje vorm te krijgen.
zondag, augustus 10, 2008
Kaas
Ondertussen zijn we in ons nieuw appartementje ingetrokken. De koffers zijn ongveer uitgepakt, maar veel dingen moeten nog een plaats krijgen. Ook de inrichting zal beetje bij beetje gebeuren. We zullen nog een cd-rekje moeten halen, nog een boekenrekje en nog iets om onze kleren in weg te bergen. De kleerkast die er staat is niet zo groot.
Stefaan werkt momenteel nog in Phnom Penh. Zijn kantoor in Kandal, zo’n 30 minuten rijden met het brommertje, is nog niet ingericht. Nog geen tafels en stoelen, wel al internet.
Doel van het project is, in een notedop, het helpen van de leraars wetenschappen in de lerarenopleiding, te vergelijken met de regentaten in Belgie, met het vinden en uitwerken van leuke, eenvoudig te maken experimenten. Ideeen zijn altijd welkom.
Op voorhand wisten we dat het niveau van wetenschappelijke kennis niet zo hoog ligt, maar het blijft verbazen hoe weinig kennis ze hier hebben, en hoe weinig material er voor handen is. Vaak wordt er vanbuiten geleerd, en is het inzicht beperkt.
Gisteren gaan eten met een aantal Vlamingen, en na een paar uur, draait het gesprek uit op, jaja, de politiek in Belgie. Leuk om wat landgenoten tegen te komen en ideeen uit te wisselen. Zo weten we nu ook waar we kaas kunnen vinden, soms hebben ze hier Port Salut!
Scholen
Voor de kinderen hier is er een leerplicht tot 14 jaar, wat nauwelijks wordt opgevolgd. Een redelijk deel ervan maakt de lagere school af, maar in het middelbaar zijn er heel wat die afhaken.
In de lagere school is er een gebrek aan leslokalen. De oplossing hiervoor is dat leerlingen ofwel in de voormiddag ofwel in de namiddag naar school komen. In de namiddag naar school gaan heeft als nadeel dat de leslokalen veel warmer zijn. Daarom wordt er elke maand gewisseld. Wie in september in de voormiddag gaat komt in oktober in de namidag en omgekeerd. Voor alles is een oplossing.
Er zijn te weinig middelbare scholen waardoor de afstand voor sommige kinderen te groot wordt. Voor anderen is het te duur. Ouders zien nog vaak het nut niet in van scholen. Er is dus nog werk aan de winkel.
zondag, augustus 03, 2008
Taalles
De verkiezingen hebben net een week geleden plaats gehad. En er lijkt niet veel veranderd. De heersende partij, CPP, is er uit gekomen als overwinnaar en zullen waarschijnlijk opnieuw een coalitie aangaan met hun vorige coalitiepartner, funcinpec.
De oppositie trekt de resultaten van de verkiezingen in twijfel, maar daar wordt waarschijnlijk weinig gevolg aan gegeven. Het leven gaat hier dus zijn gewone gangetje.
Binnen 2 dagen verhuizen we naar ons nieuwe stulpje. Als we op ons balkon-terras zitten hebben we zicht op het zwembad van de Bulgaarse Ambassade, en achter ons ligt dan de Zweedse ambassade.
Gisteren zijn we gaan zwemmen. Direct ook een abonnement genomen. Het lijkt ons de enige mogelijke manier om hier aan sport te doen. ( joggen of tennissen bij 35 graden zien we niet echt zitten). Het zwemmen gebeurt hier altijd in een openluchtzwembad, dag in, dag uit. Zelfs bij een "plotse" bui zwemmen de mensen gewoon voort.
Onze taallessen lopen ook rustig verder. We kunnen al goeiedag zeggen en vragen hoe het gaat. De laatste les ging over de markt. Dus nu kunnen we onze appelsienen en bananen kopen op de markt en vragen hoeveel dat kost. Beetje bij beetje krijgen we iets gezegd. En, we zijn nu ook begonnen met schrijven. De getallen kennen we al en al 8 medeklinkers. Nog 24 te gaan. En dan nog de klinkers...
Els en Stefaan
maandag, juli 28, 2008
Eerste weken in Cambodja
Ondertussen zitten we al 14 dagen in Cambodja. Het begint wat te wennen, de warmte het afbieden, enz. Het afbieden valt nogal mee. Ze durven al eens een halve of een kwart dollar te veel te vragen. De munt hier is de riel, maar eigenlijk wordt gewoon de dollar gebruikt. Als wisselgeld krijg je wel eens riel terug.
Het ritme ligt hier ook wat anders. Kmer (Cambodjanen) staan op om 5u om dan 's avonds te gaan slapen tegen 9u. Op sommigen plaatsen nemen ze een pauze van 11u tot 14 u, dan kunnen ze een middagdut doen, op het warmst van de dag.
We hebben een appartementje gevonden. Het is de eerste verdieping van het huis van een gezin, dat op het gelijkvloers woont. Alles is afgewerkt in hout, dus zou best gezellig moeten worden. We hebben 2 slaapkamers en nog eentje dat we wrsl als bureau zullen inrichten.
Meestal moet je nog een wachter voorzien, maar aangezien wij boven de eigenaars wonen, is dat niet nodig. Een kuisvrouw wordt meestal ook in dienst genomen, maar daar zijn we nog over aan het twijfelen.
Zondag zijn het hier verkiezingen, en de spanning daarrond is nu toch al wat voelbaar. Vanaf 's morgens 6u rijden stoeten van elke partij voorbij. Het is te vergelijken met een carnavalwagen, maar dan nu met deftige affiches van de partij. Daarachter volgen de aanhangers, elk op hun moterbike. Tijdens de tocht zet de politie straten af en kunnen de wagens ongehinderd door 't stad hun slogans verkondigen met muziek en luidsprekers. Blijkbaar worden de aanhangers betaald om een ganse dag mee te doen aan zo'n tocht. Het gaat dan om 2 dollar.
Dat lijkt niet veel, maar is wel wat als je weet dat een leerkracht in het secundair met een fulltime lessenrooster van 20u, zoals bij ons in Belgie, 30-40 dollar per maand verdient. De directeur/directrice heeft een maandloon van 50 dollar.
Er worden geen grote veranderingen verwacht, de heersende partij wordt verwacht opnieuw te winnen. Nu ja, de meeste mensen gaan blijkbaar niet stemmen. In kleinere dorpen worden mensen "gevraagd" door het dorpshoofd om te gaan stemmen. (Dan krijgen ze 2 dollar om op de partij ven het dorpshoofd te stemmen.).
Zo, enkele laatste nieuwtjes.Els en Stefaan